Mlijeka s dodanom vrijednošću (CROSBI ID 243227)
Prilog u časopisu | ostalo
Podaci o odgovornosti
Lisak Jakopović, Katarina
hrvatski
Mlijeka s dodanom vrijednošću
Tijekom prošlog desetljeća, a i prije, uloga hrane koju konzumiramo postala je i više od same prehrane što je rezultiralo pojavom funkcionalne hrane, odnosno hrane koja ima pozitivan utjecaj na zdravlje čovjeka. Isto tako, prosječan potrošač je sve više svjestan o povezanosti prehrane i zdravlja, pa je posljedično i funkcionalna hrana sve više dostupna. S većom sviješću potrošača te spoznajom osobnih nutritivnih potreba, postoji i sve veći interes za mlijeka s tzv. dodanom vrijednošću. Mlijeko sadrži puno bioaktivnih komponenata kao što su proteini, masne kiseline, mineralne tvari, oligosaharidi i mnoge druge. Razvojem novih, sofisticiranih metoda, moguće je pojedine sastojke iz mlijeka prilagoditi na način da odgovaraju baš specifičnim potrebama potrošača odnosno da imaju pozitivniji utjecaj na zdravlje čovjeka od konvencionalnog konzumnog mlijeka. U mlijeka s dodanom vrijednošću se ubraja mlijeko bez laktoze, mlijeko bez proteina, kolostrum, mlijeko obogaćeno selenom te hiperimunizirano mlijeko.
Mlijeko bez laktoze ; Kolostrum ; Hiperimunizirano mlijeko
nije evidentirano
engleski
Milk with added value
nije evidentirano
Milk without lactose ; Colostrum ; Hyperimmune Milk
nije evidentirano