Nutritional and health aspects of whey as a potential functional food (CROSBI ID 653287)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Barukčić, Irena ; Lisak Jakopović, Katarina ; Božanić, Rajka
engleski
Nutritional and health aspects of whey as a potential functional food
Sirutka nastaje u proizvodnji sira, a ovisno o načinu podsiravanja mlijeka može biti kisela ili slatka. Kako proizvodnja sireva neprekidno raste, i količina nastale sirutke je u stalnom porastu pa je sirutka količinski najznačajniji sekundarni proizvod mljekarske industrije. Sirutka sadrži u prosjeku 6-7 % suhe tvari koju čine laktoza, proteini sirutke, mineralne tvari (prije svega soli kalcija) te vitamini B skupine (poglavito riboflavin). Najvrijedniji su proteini sirutke (.β-laktoglobulin, α- laktalbumin, imunoglobulini, proteoze peptoni) koji sadrže visok udjel esencijalnih aminokiselina pa im je biološka vrijednost veća nego u svih ostalih proteina životinjskog, ali i biljnog podrijetla. Oni su izvor brojnih bioaktivnih peptida s pozitivnim utjecajem na krvožilni, gastrointestinalni, imunološki i živčani sustav. Proteini sirutke odlikuju se i izvanrednim funkcionalnim svojstvima te se često koriste kao dodaci brojnim nemliječnim prehrambenim proizvodima. Zdravstvena vrijednost sirutke poznata je još od doba starih Grka, a tradicionalno se koristila u terapiji tuberkouloze, žutice i dizenterije te drugih sličnih oboljenja. Zbog određenih poteškoća prilikom prerade, potencijal sirutke kao funkcionalne hrane nedovoljno je iskorišten. Na tržištu se rijetko može naći konzumna sirutka i skuta (sir od sirutke), iako je široka paleta proizvoda poput napitaka ili deserata koji bi se mogli dobiti preradom sirutke.
Whey, Whey proteins, Nutritional value, Whey beverages, Whey cheeses
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
nije evidentirano
Podaci o prilogu
75-x.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Osijek:
978-953-7005-49-8
Podaci o skupu
10. Međunarodni znanstveno-stručni skup - Hranom do zdravlja
poster
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska