Sredstva za dezinfekciju u prehrambenoj industriji (CROSBI ID 414462)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Puškarić, Ela
Ačkar, Đurđica
hrvatski
Sredstva za dezinfekciju u prehrambenoj industriji
Prehrambena industrija je tijekom proteklih godina evoluirala u svim aspektima, poput unapređenja kvalitete sirovina, procesa proizvodnje, strojeva, ambalažnih pakiranja, ali najbitnije od svega toga je veliki pomak u sanitaciji. Sanitacija u prehrambenoj industriji od iznimne je važnosti zbog očuvanja kvalitete hrane i sprječavanja njenog kvarenja. Uključuje dva procesa: čišćenje i dezinfekciju. Najčešći uzročnici smanjenja kvalitete i kvarenja hrane su patogeni mikroorganizmi koje uspješno možemo ukloniti odabirom najpogodnijih dezinfekcijskih sredstava. U ovom radu su opisana kemijska dezinfekcijska sredstva koja se najčešće upotrebljavaju, kakav je njihov utjecaj, odnosno prednosti i nedostaci pojedinog sredstva, rezidue i otpornost na različite vrste mikroorganizama te provedba sanitacije u prehrambenoj industriji.
sigurnost hrane ; prehrambena industrija ; patogeni mikroorganizmi ; dezinfekcija
nije evidentirano
engleski
Disinfectants in food industry
nije evidentirano
food safety ; food industry ; pathogenic microorganisms ; disinfection
nije evidentirano
Podaci o izdanju
19
28.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek