Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Sastav masnih kiselina Slavonske šunke (CROSBI ID 653253)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Kovačević, Dragan ; Bušić, Nives ; Mastanjević, Krešimir ; Pleadin Jelka Sastav masnih kiselina Slavonske šunke // Knjiga sažetaka s 10. međunarodnog znanstveno- stručnog skupa "HRANOM DO ZDRAVLJA" / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 112-112

Podaci o odgovornosti

Kovačević, Dragan ; Bušić, Nives ; Mastanjević, Krešimir ; Pleadin Jelka

hrvatski

Sastav masnih kiselina Slavonske šunke

Cilj rada je bio procijeniti utjecaj različitih vrsta soli (krupne morske, KMS i sitne kamene soli, SKS) na sastav masnih kiselina Slavonske šunke. Određivanje sastava masnih kiselina provedeno je na kraju proizvodnog procesa, 238. dan. Nakon ekstrakcije masti pomoću standardiziranog Soxhlet postupka, metilni esteri masnih kiselina analizirani su pomoću plinske kromatografije s plameno-ionizacijskom detekcijom (GC-FID). Analiziran je i uspoređen sastav masnih kiselina s obzirom na skupine zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina, kao i omjeri n-6/n-3 te PUFA/SFA. Rezultati određivanja sastava masnih kiselina Slavonske šunke soljenih s KMS i SKS pokazuju da je oleinska kiselina (C18:1n9) najzastupljenija masna kiselina iz skupine MUFA (43, 43 i 43, 44%), palmitinska kiselina (C16:0) iz skupine SFA (23, 67 i 23, 21%) te linolna kiselina (C18:2n-6c) iz skupine PUFA (9, 74 i 10, 48%). Vrste soli nisu statistički značajno utjecale na sastav masnih kiselina Slavonske šunke (p < 0, 05). Omjeri PUFA/SFA (0, 29 - 0, 32) i n-6/n-3 (19, 60 - 19, 88) za uzorke Slavonske šunke soljene s KMS i SKS u skladu su literaturnim podacima za različite hrvatske i europske šunke (pršute). Utvrđeni omjeri nisu u skladu s nutritivno preporučenim vrijednostima međunarodnih zdravstvenih organizacija (PUFA/SFA > 0, 4 ; n-6/n-3 < 4).

Slavonska šunka, masne kiseline, SFA, MUFA i PUFA

nije evidentirano

engleski

Fatty acids composition of Slavonian ham

nije evidentirano

Slavonian ham, fatty acids, SFA, MUFA and PUFA

nije evidentirano

Podaci o prilogu

112-112.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-49-8

Podaci o skupu

10. Međunarodni znanstveno-stručni skup - Hranom do zdravlja

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija