Sastav masnih kiselina Slavonske šunke (CROSBI ID 653253)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Kovačević, Dragan ; Bušić, Nives ; Mastanjević, Krešimir ; Pleadin Jelka
hrvatski
Sastav masnih kiselina Slavonske šunke
Cilj rada je bio procijeniti utjecaj različitih vrsta soli (krupne morske, KMS i sitne kamene soli, SKS) na sastav masnih kiselina Slavonske šunke. Određivanje sastava masnih kiselina provedeno je na kraju proizvodnog procesa, 238. dan. Nakon ekstrakcije masti pomoću standardiziranog Soxhlet postupka, metilni esteri masnih kiselina analizirani su pomoću plinske kromatografije s plameno-ionizacijskom detekcijom (GC-FID). Analiziran je i uspoređen sastav masnih kiselina s obzirom na skupine zasićenih (SFA), mononezasićenih (MUFA) i polinezasićenih (PUFA) masnih kiselina, kao i omjeri n-6/n-3 te PUFA/SFA. Rezultati određivanja sastava masnih kiselina Slavonske šunke soljenih s KMS i SKS pokazuju da je oleinska kiselina (C18:1n9) najzastupljenija masna kiselina iz skupine MUFA (43, 43 i 43, 44%), palmitinska kiselina (C16:0) iz skupine SFA (23, 67 i 23, 21%) te linolna kiselina (C18:2n-6c) iz skupine PUFA (9, 74 i 10, 48%). Vrste soli nisu statistički značajno utjecale na sastav masnih kiselina Slavonske šunke (p < 0, 05). Omjeri PUFA/SFA (0, 29 - 0, 32) i n-6/n-3 (19, 60 - 19, 88) za uzorke Slavonske šunke soljene s KMS i SKS u skladu su literaturnim podacima za različite hrvatske i europske šunke (pršute). Utvrđeni omjeri nisu u skladu s nutritivno preporučenim vrijednostima međunarodnih zdravstvenih organizacija (PUFA/SFA > 0, 4 ; n-6/n-3 < 4).
Slavonska šunka, masne kiseline, SFA, MUFA i PUFA
nije evidentirano
engleski
Fatty acids composition of Slavonian ham
nije evidentirano
Slavonian ham, fatty acids, SFA, MUFA and PUFA
nije evidentirano
Podaci o prilogu
112-112.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-49-8
Podaci o skupu
10. Međunarodni znanstveno-stručni skup - Hranom do zdravlja
poster
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska