Nitrati i nitriti, metabolizam i toksičnost (CROSBI ID 653249)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Nujić, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna
hrvatski
Nitrati i nitriti, metabolizam i toksičnost
Nitrati i nitriti se prirodno nalaze u okolišu kao dio ciklusa kruženja dušika i dušikovih spojeva u prirodi. Mogu se pronaći u zraku, tlu, vodi i hrani (osobito u povrću) i prirodno se sintetiziraju u ljudskom tijelu. Često se koriste kao gnojiva, rodenticidi, ali i kao aditivi u hrani. Igraju vrlo važnu ulogu u ishrani i metabolizmu biljaka. Nitrati nastaju u reakcijama oksidacije organskog otpada djelovanjem bakterija koje vežu dušik. Veće količine nitrata najčešće se nalaze u listovima biljaka, dok se u manjim količinama nalazi u sjemenkama ili gomoljima. Ljudi su izloženi nitratima najčešće putem konzumacije povrća i mesnih prerađevina, a u manjoj mjeri putem vode ili druge hrane. Konzumacija vode za piće s povećanom koncentracijom nitrata može na ljudski organizam djelovati dvojako: (i) akutno, što se najčešće manifestira u obliku methemoglobinemije pri čemu se u probavnom sustavu nitrati reduciraju u nitrite koji, potom oksidiraju željezo u hemoglobinu crvenih krvnih stanica tvoreći methemoglobin, koji nema sposobnost prenošenja kisika do stanica u tijelu pri čemu krvne žile i koža poplave te (ii) kronično, što se najčešće manifestira pojavom karcinoma, kao posljedice izloženosti organizma nitrozaminima koji nastaju tijekom reakcije nitrata s aminima u tijelu.
nitrati, nitriti, voda za piće, hrana, toksičnost
nije evidentirano
engleski
Nitrates and nitrites, metabolism and toxicity
nije evidentirano
nitrates, nitrites, drinking water, food, toxicity
nije evidentirano
Podaci o prilogu
12-12.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-49-8
Podaci o skupu
10. Međunarodni znanstveno-stručni skup - Hranom do zdravlja
predavanje
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska