Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898888

Nitrati i nitriti, metabolizam i toksičnost


Nujić, Marija; Habuda-Stanić, Mirna
Nitrati i nitriti, metabolizam i toksičnost // 10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.).
Osijek: Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Prehrambeno - tehnološki fakultet Osijek i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 12-12 (predavanje, međunarodna recenzija, sažetak, znanstveni)


Naslov
Nitrati i nitriti, metabolizam i toksičnost
(Nitrates and nitrites, metabolism and toxicity)

Autori
Nujić, Marija ; Habuda-Stanić, Mirna

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Sažeci sa skupova, sažetak, znanstveni

Izvornik
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat - Osijek : Sveučilište J. J. Strossmayera u Osijeku Prehrambeno - tehnološki fakultet Osijek i Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017, 12-12

ISBN
978-953-7005-49-8

Skup
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja

Mjesto i datum
Osijek, 12.-13.10.2017.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Nitrati, nitriti, voda za piće, hrana, toksičnost
(Nitrates, nitrites, drinking water, food, toxicity)

Sažetak
Nitrati i nitriti se prirodno nalaze u okolišu kao dio ciklusa kruženja dušika i dušikovih spojeva u prirodi. Mogu se pronaći u zraku, tlu, vodi i hrani (osobito u povrću) i prirodno se sintetiziraju u ljudskom tijelu. Često se koriste kao gnojiva, rodenticidi, ali i kao aditivi u hrani. Igraju vrlo važnu ulogu u ishrani i metabolizmu biljaka. Nitrati nastaju u reakcijama oksidacije organskog otpada djelovanjem bakterija koje vežu dušik. Veće količine nitrata najčešće se nalaze u listovima biljaka, dok se u manjim količinama nalazi u sjemenkama ili gomoljima. Ljudi su izloženi nitratima najčešće putem konzumacije povrća i mesnih prerađevina, a u manjoj mjeri putem vode ili druge hrane. Konzumacija vode za piće s povećanom koncentracijom nitrata može na ljudski organizam djelovati dvojako: (i) akutno, što se najčešće manifestira u obliku methemoglobinemije pri čemu se u probavnom sustavu nitrati reduciraju u nitrite koji, potom oksidiraju željezo u hemoglobinu crvenih krvnih stanica tvoreći methemoglobin, koji nema sposobnost prenošenja kisika do stanica u tijelu pri čemu krvne žile i koža poplave te (ii) kronično, što se najčešće manifestira pojavom karcinoma, kao posljedice izloženosti organizma nitrozaminima koji nastaju tijekom reakcije nitrata s aminima u tijelu.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Prehrambena tehnologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek