Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povezanost sadržaja masti i sastava masnih kiselina svinjskog mesa (CROSBI ID 414448)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pećina, Mateja Povezanost sadržaja masti i sastava masnih kiselina svinjskog mesa / Karolyi, Danijel (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Pećina, Mateja

Karolyi, Danijel

hrvatski

Povezanost sadržaja masti i sastava masnih kiselina svinjskog mesa

Cilj ovoga rada bila je analiza sadržaja intramuskularne masti (IMM) i sastava masnih kiselina (MK) svinjskog mesa te utvrđivanje povezanosti sadržaja IMM i MK. Sadržaj IMM i sastav MK određeni su u uzorcima (n=30) mišićnog tkiva (m.longissimus dorsi) uzorkovanog s klaonički obrađenih trupova trupova (79, 53 ± 10, 42 kg) kastrata i nazimica iz intenzivnog sustava proizvodnje svinjskog mesa u Republici Hrvatskoj. Kemijski sastav mesa analiziran je standardnim ISO metodama za meso i mesne proizvode, dok je MK sastav bio određen tekućom plinskom kromatografijom primjenom metode in situ transesterifikacije. Dobiveni rezultati su obrađeni metodama deskriptivne statistike, regresije i korelacije. Utvrđen je prosječan sadržaj IMM od 12, 38 ± 3, 76 g/kg, a u sastavu MK dominirale su oleinska (C18:1) palmitinska (C16:0), stearinska (C18:0) i linolna (C18:2n-6), s prosječnim udjelima redom od 33, 65 ± 4, 26g, 21, 44 ± 1, 25 g, 14, 72 ± 1, 96 g i 15, 23 ± 2, 61g na 100g ukupnih MK. Utvrđena je visoko značajna (P≤0, 01) pozitivna korelacija (r) između sadržaja IMM te udjela C18:1 (0, 71) i C16:0 (0, 56), dok su negativnu korelaciju s IMM imale C18:2 n-6 (-0, 59 ; P≤0, 01) i C18:0 (-0, 43 ; P<0, 05). Regresijska analiza udjela MK na sadržaj IMM također je pokazala visoko značajnu (P≤0, 01) pozitivnu regresiju (b1) za udio C18:1 (0, 8075) i C16:0 (0, 1874), te značajne negativne regresije za udjela C18:2 n-6 (-0, 4129 ; P≤0, 01) i C18:0 (-0, 2260 ; P<0, 05). Iz rezultata se može zaključiti da se s porastom sadržaja IMM u svinjskom mesu povećao udio C 18:1 i ukupnih mononezasićenih MK, dok se istovremeno smanjivao udio C18:2 n-6 i ukupnih polinezasićenih MK. Premda je postojala značajna povezanost između sadržaja IMM i većine pojedinačnih zasićenih MK (ZMK), utjecaj IMM na sadržaj ukupnih ZMK u svinjskom mesu nije jasno utvrđen. Navedeno se može objasniti postojanjem značajnih korelacija i regresija suprotnog predznaka kod najzastupljenijih ZMK, čiji su udjeli u IMM istovremeno rasli (↑C16:0), odnosno padali (↓C18:0) s porastom sadržaja IMM.

svinjsko meso, masne kiseline, intramuskularna masti, korelacija, regresija

nije evidentirano

engleski

Linkage of fat content and fatty acid composition of pork meat

nije evidentirano

pork, fatty acid composition, intramuscular fat, correlation, regression

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

21.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)