Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Stanje i perspektive proizvodnje jagoda neutralnog dana u Hrvatskoj (CROSBI ID 781179)

Druge vrste radova | popularni rad

Maretić, Martina ; Duralija Boris Stanje i perspektive proizvodnje jagoda neutralnog dana u Hrvatskoj // Nova Zemlja, broj 90 XXIII ; 26-28. 2014.

Podaci o odgovornosti

Maretić, Martina ; Duralija Boris

hrvatski

Stanje i perspektive proizvodnje jagoda neutralnog dana u Hrvatskoj

Jagode se s obzirom na reakciju prema dužini dana (fotoperiodizam) dijele na one kratkog dana, dugog dana i neutralnog dana. U intenzivnoj proizvodnji prevladavale su i još uvijek su kao najzastupljenije sorte koje spadaju u jagode kratkog dana, odnosno one koje za razvoj generativnih organa zahtijevaju uvjete s kraćim osvjetljenjem i dužim periodom tame (>12 sati). Glavni nedostatak u proizvodnji sorata neutralnog dana krajem 20. stoljeća bio je u sortama (npr. Selva, Irvine i sl.) koje nisu imale zadovoljavajuću kvalitetu ploda. Također je problem bio i u zaštiti od štetočinja zbog kontinuirane berbe plodova jer nije bio dostupan dovoljan broj sredstava za zaštitu biljaka s kratkom karencom. Razvojem novih sorata neutralnog dana bolje kvalitete plodova (krupnoća, boja, okus i sl.) te poboljšane adaptabilnosti u uzgoju omogućeno je povećavanje površina. Posljednjih godina razvijen je i veći broj zaštitnih sredstava kraće karence koja se koriste u proizvodnji jagoda, a proširilo se i korištenje predatora u suzbijanju štetnika. Iskustvo je pokazalo da se u proizvodnji jagoda neutralnog dana moraju osigurati dovoljne količine vode za navodnjavanje te zasjenjivanje biljaka tijekom jake insolacije i visokih temperatura. Udio proizvodnje jagoda neutralnog dana u ukupnoj proizvodnji još je uvijek ispod 10%, no s tendencijom porasta površina. Povećana potražnja jagoda izvan glavne sezone omogućuje voćarima proizvodnju sorata neutralnog dana koje dozrijevaju tijekom ljeta i jeseni te pogotovo plasman plodova kroz turistički sektor.

Fragaria x ananassa Duch., jagode neutralnog dana, sortiment

nije evidentirano

engleski

Status and perspectives of day neutral strawberry production in Croatia

nije evidentirano

Fragaria x ananassa Duch., day neutral strawberries, cultivars

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Nova Zemlja, broj 90 XXIII ; 26-28

2014.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)