Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona (CROSBI ID 653223)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago
hrvatski
Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona
Pčelinji polen je proizvod pčela koji nastaje aglutinacijom (sljepljivanjem) cvjetnog polena s tvarima sline i sastojcima nektara. S obzirom na to da ima iznimno jaka nutritivna i ljekovita svojstva, koristi se u tradicionalnoj medicini, a oduzima se od pčela na ulazu u košnicu. S obzirom da na nutritivna i ljekovita svojstva pčelinjeg polena utječe udio polifenola, cilj ovog rada bio je utvrditi sadržaj ukupnih polifenola (Folin- Ciocalteu metodom) i ukupnih flavonoida (spektrofometrijski) te utvrditi antioksidativnu aktivnost pčelinjeg polena (DPPH, ABTS i FRAP metodama) sakupljenog na području Tuzlanskog kantona u periodima ožujak-travanj i svibanj- lipanj 2014. godine. Rezultati su pokazali da polen prikupljen u periodu ožujak-travanj sadrži viši udio polifenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od polena prikupljenog u svibnju i lipnju, pri čemu postoje velike varijacije u navedenim parametrima ovisno o mjestu prikupljanja i botaničkom podrijetlu.
pčelinji polen ; polifenoli ; FRAP ; DPPH
nije evidentirano
engleski
Polyphenol and total flavonoid content, and the Antioxidant activity of bee pollen collected in the Tuzla canton
nije evidentirano
pčelinji polen ; polifenoli ; FRAP ; DPPH
nije evidentirano
Podaci o prilogu
107-107.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli
978-953-7005-49-8
2232-9536
Podaci o skupu
10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )
poster
12.10.2017-13.10.2017
Osijek, Hrvatska