Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona (CROSBI ID 653223)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona // Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli, 2017. str. 107-107

Podaci o odgovornosti

Aličić, Damir ; Jašić, Midhat ; Ačkar, Đurđica ; Šubarić, Drago

hrvatski

Udio polifenola i ukupnih flavonoida te antioksidativna aktivnost pčelinjeg polena na Području tuzlanskog kantona

Pčelinji polen je proizvod pčela koji nastaje aglutinacijom (sljepljivanjem) cvjetnog polena s tvarima sline i sastojcima nektara. S obzirom na to da ima iznimno jaka nutritivna i ljekovita svojstva, koristi se u tradicionalnoj medicini, a oduzima se od pčela na ulazu u košnicu. S obzirom da na nutritivna i ljekovita svojstva pčelinjeg polena utječe udio polifenola, cilj ovog rada bio je utvrditi sadržaj ukupnih polifenola (Folin- Ciocalteu metodom) i ukupnih flavonoida (spektrofometrijski) te utvrditi antioksidativnu aktivnost pčelinjeg polena (DPPH, ABTS i FRAP metodama) sakupljenog na području Tuzlanskog kantona u periodima ožujak-travanj i svibanj- lipanj 2014. godine. Rezultati su pokazali da polen prikupljen u periodu ožujak-travanj sadrži viši udio polifenola i ima veću antioksidativnu aktivnost od polena prikupljenog u svibnju i lipnju, pri čemu postoje velike varijacije u navedenim parametrima ovisno o mjestu prikupljanja i botaničkom podrijetlu.

pčelinji polen ; polifenoli ; FRAP ; DPPH

nije evidentirano

engleski

Polyphenol and total flavonoid content, and the Antioxidant activity of bee pollen collected in the Tuzla canton

nije evidentirano

pčelinji polen ; polifenoli ; FRAP ; DPPH

nije evidentirano

Podaci o prilogu

107-107.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Book of abstracts of the 10th International Scientific and Professional Conference With Food to Health

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet Univerziteta u Tuzli

978-953-7005-49-8

2232-9536

Podaci o skupu

10. međunarodni znanstveno-stručni skup Hranom do zdravlja ( 10th International Scientific and Professional Conference With food to health )

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija