Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Upotreba bundeve u hranidbi domaćih životinja (CROSBI ID 243204)

Prilog u časopisu | pregledni rad (znanstveni)

Klir, Željka ; Novoselec, Josip ; Antunović, Zvonko Upotreba bundeve u hranidbi domaćih životinja // Krmiva : časopis o hranidbi životinja, proizvodnji i tehnologiji krme, 59 (2017), 21-30

Podaci o odgovornosti

Klir, Željka ; Novoselec, Josip ; Antunović, Zvonko

hrvatski

Upotreba bundeve u hranidbi domaćih životinja

Cilj ovoga rada bio je iz dostupne literature istražiti mogućnost upotrebe bundeve (Cucurbita pepo L.) u hranidbi domaćih životinja. Bundeva je vrlo kvalitetno krmivo, s obzirom na visoku ukupnu probavljivu organsku tvar i metaboličku energiju. Bundeva se ne tretira pesticidima, zbog čega je pogodna za hranidbu domaćih životinja i u ekološkoj proizvodnji. U hranidbi domaćih životinja koriste se sjemenke bundeve, pogača sjemenki bundeve, pulpa, ulje i kora bundeve. Pogača sjemenki bundeve vrlo je ukusna preživačima te poboljšava ješnost krmnih smjesa. Sjemenke, kao i pogača sjemenki bundeve, bogate su sirovim bjelančevinama i sirovim mastima s povoljnom koncentracijom nezasićenih masnih kiselina, osobito oleinske (C18:1 n-9) i linolne (C18:2 n- 6). Pogača sjemenki bundeve sadrži višu metaboličku energiju i veći sadržaj sirovih bjelančevina u odnosu na sačmu soje. U istraživanjima s brojlerima utvrđeno je smanjenje koncentracije ukupnog kolesterola i triglicerida u krvi te smanjenje uginuća prilikom hranidbe brojlera obrocima s dodatkom ulja bundeve od 5 g/kg suhe tvari obroka, pri čemu nisu utvrđene promjene proizvodnih svojstava. Dodatak mljevenih sjemenki bundeve u obrocima kokoši nesilica smanjio je koncentraciju ukupnog kolesterola u jajetu i žumanjku u odnosu na kontrolnu skupinu. Uz navedeno, mljevene sjemenke bundeve povećale su koncentraciju C18:1 n-9, C18:2 n-6 i α-linolenske (C18:3 n-3) kiseline uz smanjenje omjera n-6/n-3 u žumanjku. Pogača sjemenki bundeve u obrocima janjadi može djelomično (10 i 15%) zamijeniti sačmu soje, bez značajnijih promjena proizvodnih svojstava janjadi u ekološkom uzgoju. Bundeva je prihvatljivo krmivo čija je upotreba u hranidbi domaćih životinja opravdana s obzirom na visoki sadržaj bjelančevina i povoljnih masnih kiselina.

Bundeva ; Hranidba ; Domaće životinje ; Proizvodnja ; Masne kiseline

nije evidentirano

engleski

The use of pumpkin in animal nutrition

nije evidentirano

pumpkin ; nutrition ; livestock ; production ; fatty acids

nije evidentirano

Podaci o izdanju

59

2017.

21-30

objavljeno

0023-4850

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)

Poveznice