Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Morfološke karakteristike epidermskih stanica i razmještaj pigmenata kod latica male kadifice (Tagetes patula L.) (CROSBI ID 414423)

Ocjenski rad | diplomski rad

Šuvak, Sanja Morfološke karakteristike epidermskih stanica i razmještaj pigmenata kod latica male kadifice (Tagetes patula L.) / Prebeg, Tatjana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Šuvak, Sanja

Prebeg, Tatjana

hrvatski

Morfološke karakteristike epidermskih stanica i razmještaj pigmenata kod latica male kadifice (Tagetes patula L.)

U ovom radu istražene su morfološke karakteristike epidermskih stanica te razmještaj pigmenata u laticama male kadifice (Tagetes patula L.). Istraživanje je provedeno na četiri kultivara s različitim bojama cvjetova ('Pack Moon Gold', 'Pack Moon Harmony', 'Durango Red' i 'Durango Bee'). Kod svih istraženih kultivara, epidermske su stanice na adaksijalnoj strani latica bile čunjastog oblika. Na abaksijalnoj strani latica, vanjske stijenke epidermskih stanica bile su uglavnom ravne ili blago konveksne te su samo kod kultivara 'Pack Moon Harmony' u pojedinim slučajevima bile blago stožasto izdignute. Visine i duljine epidermskih stanica se ni na adaksijalnoj, niti na abaksijalnoj strani latica nisu među različitim kultivarima statistički značajno razlikovale. Žutu i zlatnožutu boju laticama davali su karotenoidi, dok su crvenosmeđe latice ili dijelovi latica sadržavali karotenoide i antocijane. Kod kultivara koji su u laticama sadržavali antocijane, ovi su pigmenti bili prisutni samo u stanicama adaksijalne epiderme, u kojima su se nalazili zajedno s karotenoidima. Karotenoidni pigmenti su većinom bili smješteni u epidermskim stanicama, dok su u mezofilu bili prisutni samo u maloj količini. Kromoplasti su se u stanicama adaksijalne epiderme nalazili u bazalnom te u gornjem, suženom dijelu stanica, dok su na abaksijalnoj strani latica bili smješteni gotovo isključivo u bazalnom dijelu epidermskih stanica.

Tagetes patula L., mala kadifica, epiderma, latice, pigmenti

nije evidentirano

engleski

Morphological characteristics of epidermal cells and pigment distribution in petals of French marigold (Tagetes patula L.)

nije evidentirano

Tagetes patula L., French marigold, epidermis, petals, pigments

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

21.12.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)