Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Zelenilo za rez (CROSBI ID 414377)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Vojković Ana Zelenilo za rez / Židovec Vesna (mentor); Split, Agronomski fakultet, . 2014

Podaci o odgovornosti

Vojković Ana

Židovec Vesna

hrvatski

Zelenilo za rez

Zelenilo za rez vrlo je važan dio velikog broja cvjetnih aranžmana, a može biti i jedina njegova komponenta. Brojne vrste ukrasnog bilja (trava, grmlja, drveća) pogodne su za primjenu kao zelenilo za rez. Cilj ovog rada je istražiti kako se razvijala tradicija izrade cvjetnih aranžmana te koje su vrste zelenila bile u primjeni nekad, a koje se danas najčešće koriste. Završnim radom dat će se opis najčešćih vrsta zelenila za rez - taksonomska pripadnost, porijeklo, morfološki opis te način primjene u cvjetnim aranžmanima. Isto tako, dobit će se uvid u stanje na tržištu cvijeća danas, koje su cvjetne vrste najviše tražene, koje zemlje proizvode te izvoze cvijeće, stanje proizvodnje i potražnje u Hrvatskoj. Na temelju obilaska cvjećarnica na području Splita zaključeno je kojih je 12 vrsta danas najčešće u upotrebi, a to su: Aspidistra elatior. Xerophyllum tenax, Eucalyptus gunni (var. Silverdrop), Cycas revoluta, Ruscus hypoglossum, Filodendron monstera, Fatsia japonica, Pittosporum tobira, Strelizia reginae, Anthurium andreanum, Asparagaus plumosus, Asparagus umbellatus i Hedera helix.

cvjetni aranžmani, cvjetne vrste za rez, floristika, ukrasno bilje, zelenilo za rez

nije evidentirano

engleski

Greenery for cut flower arrangements

nije evidentirano

flower arrangements, cut flower species, floristics, ornamental plants, greenery

nije evidentirano

Podaci o izdanju

27

15.09.2014.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Split

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)