Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898653

Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja


Karoglan Kontić, Jasminka; Buhin, Josip; Preiner, Darko; Marković, Zvjezdana; Stupić, Domagoj; Andabaka, Željko; Maletić, Edi
Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja // Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi, 5 (2017), 25-38 doi:10.21857/yvjrdcn0ly (podatak o recenziji nije dostupan, članak, ostalo)


Naslov
Gospodarske i enološke karakteristike otpornih sorata loza (Vitis sp.) u uvjetima Zagrebačkog vinogorja
(The Production Characteristics of Several Resistant Wine Varieties of the Zagreb Winegrowing Area)

Autori
Karoglan Kontić, Jasminka ; Buhin, Josip ; Preiner, Darko ; Marković, Zvjezdana ; Stupić, Domagoj ; Andabaka, Željko ; Maletić, Edi

Izvornik
Radovi Zavoda za znanstveni i umjetnički rad u Požegi (1848-6231x) 5 (2017); 25-38

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, ostalo

Ključne riječi
Vinske sorte s otpornošću na gljivične bolesti ; međuvrsni križanci ; gospodarske karakteristike ; kvaliteta vina
(Resistant wine varieties ; interspecies hybrids ; production characteristics ; wine quality)

Sažetak
S ciljem introdukcije i davanja preporuke za uvrštavanje na Nacionalnu listu priznatih kultivara vinove loze nekih od sorata s otpornošću na gljivične bolesti, na pokušalištu Agronomskog fakulteta „Jazbina“ u Zagrebu, podignut je pokusni nasad sorata Bačka, Bianca, Merzling, Orion, Panonija, Phoenix, Sirius, Staufer i Regent. Istraživanja su provedena u periodu od 2007. do 2012. godine s osobitim naglaskom na gospodarske i tehnološke karakteristike koje sorte očituju na području Zagrebačkog vinogorja. Uvometrijskim mjerenjima i mehaničkom analizom grozda i bobice utvrđeno je da su sve sorte s obzirom na randman tipično vinske, s visokim udjelom mesa u odnosu na čvrsti ostatak. Grozdovi su im mali do srednje veliki. Utvrđeni koeficijenti rodnosti pokazuju visok rodni potencijal istraživanih sorata, a kemijski sastav mošta ukazuje na njihov visok kvalitativni potencijal. Fizikalno-kemijska analiza vina i rezultati senzornih ocjenjivanja pokazuju kako su vina svih sorata bogata alkoholom, što je uz primjerenu kiselost i visoke količine ukupnog ekstrakta rezultiralo dobrim ocjenama na senzornom ocjenjivanju. Kvalitetom su se osobito istaknule sorte Bianca i Regent s prosječnom ocjenom višom od 80 bodova, no i od ostalih sorata su u većini godina proizvedena vina koja su ocjenjivači svrstali u kategoriji kvalitetnih.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)

Citati