Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive (CROSBI ID 653191)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Cikoš, Ana-Marija Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive // BOOK OF ABSTRACTS: 10th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH / Knjiga sažetaka: 10. međunarodni znanstveno-stručni skup HRANOM DO ZDRAVLJA / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, 2017. str. 147-147

Podaci o odgovornosti

Moslavac, Tihomir ; Jokić, Stela ; Šubarić, Drago ; Cikoš, Ana-Marija

hrvatski

Proizvodnja i stabilizacija hladno prešanog ulja koštice šljive

Koštica šljive je nusproizvod prehrambene industrije iz kojeg se prešanjem sjemenke može dobiti jestivo hladno prešano ulje. Ulje koštice šljive je visokocijenjeni proizvod jer sadrži različite bioaktivne komponente te se njegova konzumacija povezuje sa smanjenjem rizika obolijevanja od kroničnih bolesti. Cilj ovog rada je ispitivanje utjecaja procesa hladnog prešanja sjemenki šljive na efikasnost proizvodnje ulja. Prilikom prešanja mijenjani su procesni parametri: frekvencija elektromotora, temperatura zagrijavanja glave preše i nastavak za izlaz pogače. Prešanje je provedeno primjenom kontinuirane pužne preše. Primjenom standardnih metoda određeni su osnovni parametri kvalitete proizvedenog hladno prešanog ulja. Na proizvedenom ulju ispitao se utjecaj dodatka antioksidanasa (prirodni, sintetski) na promjenu oksidacijske stabilnosti primjenom testa održivosti na 98 °C. Antioksidansi korišteni u istraživanju su ekstrakt ružmarina, ekstrakt zelenog čaja, eterično ulje čaja vrijeska i oktil galat. Dobiveni rezultati pokazuju da ispitivani procesni parametri hladnog prešanja utječu na iskorištenje ulja. Veća proizvodnja hladno prešanog ulja postignuta je kod temperature glave preše 100 °C, frekvencije elektromotora 25 Hz i nastavka za izlaz pogače 10 mm. Ispitivani antioksidansi povećavaju stabilnost ulja prema oksidacijskom kvarenju.

ulje ; ulje koštice šljive ; hladno prešanje ; procesni parametri ; oksidacijska stabilnost ; antioksidansi

nije evidentirano

engleski

The production and stabilization of cold-pressed plum kernel oil

nije evidentirano

plum kernel oil ; cold pressing ; process parameters ; oxidation stability ; antioxidants

nije evidentirano

Podaci o prilogu

147-147.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

BOOK OF ABSTRACTS: 10th International Scientific and Professional Conference WITH FOOD TO HEALTH

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

978-953-7005-49-8

Podaci o skupu

10th International Scientific and Professional Conference „With food to health“

poster

12.10.2017-13.10.2017

Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija