Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH (CROSBI ID 653186)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija

Stražanac, Danijela ; Gross-Bošković, Andrea ; Matijević, Leonard ; Jokić, Stela ; Hengl, Brigita Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH // 10. međunarodni znanstveno-stručni skupa "Hranom do zdravlja" : knjiga sažetaka = 10th International Scientific and Professional Conference "With food to health" : book of abstracts / Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat (ur.). Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet, 2017. str. 89-89

Podaci o odgovornosti

Stražanac, Danijela ; Gross-Bošković, Andrea ; Matijević, Leonard ; Jokić, Stela ; Hengl, Brigita

hrvatski

Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH

Proizvodnja sireva tradicionalno je udomaćena na poljoprivrednim gospodarstvima, a potražnja za „domaćim“ sirom i dalje je prisutna. Ipak, mlijeko koje se koristi za njihovu proizvodnju može biti kontaminirano mikroorganizmima, te mikrobiološka kakvoća sira predstavlja značajan javno-zdravstveni interes. Cilj ovog istraživanja bio je dobiti uvid u mikrobiološku sliku (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 i Salmonella spp.) tradicijski proizvedenih sireva koji se prodaju na tržnicama većih gradova u RH. Uzorkovanjem su bili obuhvaćeni tradicijski (autohtoni) svježi i polutvrdi sirevi od kravljeg mlijeka proizvedeni na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a koji se prodaju na tržnicama u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Prvo uzorkovanje provedeno je u ljetnim, a drugo u zimskim mjesecima. Rezultati su pokazali kako niti jedan uzorak sira nije bio kontaminiran patogenim bakterijama L. monocytogenes i Salmonella spp. Prosječna kontaminacija bakterijom E. coli u svježem siru iznosila je 1, 3x102 CFU/g, a u polutvrdom siru 3, 65x101 CFU/g, što predstavlja zanemarujući rizik za ljudsko zdravlje i ukazuje na dobru higijensku proizvodnju. Prosječna kontaminacija svježeg sira bakterijom S. aureus iznosila je 1, 21x101 CFU/g, a u polutvrdom siru 2, 01x101 CFU/g, što je odraz zadovoljavajućeg stanja i niske mikrobiološke kategorije rizika.

svježi i polutvrdi sirevi, mikrobiološka kontaminacija, sigurnost hrane

nije evidentirano

engleski

Microbiological contamination in fresh and semi- soft cheeses in croatia

nije evidentirano

fresh and semi-soft cheeses, microbiological contamination, food safety

nije evidentirano

Podaci o prilogu

89-89.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat

Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet

978-953-7005-49-8

Podaci o skupu

Međunarodni znanstveno-stručni skup (10 ; 2017)

poster

12.10.2017-13.10.2017

Tuzla, Bosna i Hercegovina; Osijek, Hrvatska

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija