Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH (CROSBI ID 653186)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | međunarodna recenzija
Podaci o odgovornosti
Stražanac, Danijela ; Gross-Bošković, Andrea ; Matijević, Leonard ; Jokić, Stela ; Hengl, Brigita
hrvatski
Mikrobiološka kontaminacija svježih i polutvrdih sireva u RH
Proizvodnja sireva tradicionalno je udomaćena na poljoprivrednim gospodarstvima, a potražnja za „domaćim“ sirom i dalje je prisutna. Ipak, mlijeko koje se koristi za njihovu proizvodnju može biti kontaminirano mikroorganizmima, te mikrobiološka kakvoća sira predstavlja značajan javno-zdravstveni interes. Cilj ovog istraživanja bio je dobiti uvid u mikrobiološku sliku (Staphylococcus aureus, Listeria monocytogenes, Escherichia coli O157:H7 i Salmonella spp.) tradicijski proizvedenih sireva koji se prodaju na tržnicama većih gradova u RH. Uzorkovanjem su bili obuhvaćeni tradicijski (autohtoni) svježi i polutvrdi sirevi od kravljeg mlijeka proizvedeni na obiteljskim poljoprivrednim gospodarstvima, a koji se prodaju na tržnicama u Zagrebu, Osijeku, Splitu i Rijeci. Prvo uzorkovanje provedeno je u ljetnim, a drugo u zimskim mjesecima. Rezultati su pokazali kako niti jedan uzorak sira nije bio kontaminiran patogenim bakterijama L. monocytogenes i Salmonella spp. Prosječna kontaminacija bakterijom E. coli u svježem siru iznosila je 1, 3x102 CFU/g, a u polutvrdom siru 3, 65x101 CFU/g, što predstavlja zanemarujući rizik za ljudsko zdravlje i ukazuje na dobru higijensku proizvodnju. Prosječna kontaminacija svježeg sira bakterijom S. aureus iznosila je 1, 21x101 CFU/g, a u polutvrdom siru 2, 01x101 CFU/g, što je odraz zadovoljavajućeg stanja i niske mikrobiološke kategorije rizika.
svježi i polutvrdi sirevi, mikrobiološka kontaminacija, sigurnost hrane
nije evidentirano
engleski
Microbiological contamination in fresh and semi- soft cheeses in croatia
nije evidentirano
fresh and semi-soft cheeses, microbiological contamination, food safety
nije evidentirano
Podaci o prilogu
89-89.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
Šubarić, Drago ; Jašić, Midhat
Osijek : Tuzla: Prehrambeno tehnološki fakultet Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku ; Farmaceutski fakultet
978-953-7005-49-8
Podaci o skupu
Međunarodni znanstveno-stručni skup (10 ; 2017)
poster
12.10.2017-13.10.2017
Tuzla, Bosna i Hercegovina; Osijek, Hrvatska