Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 898511

Piju li stanovnici Gorskog kotara zdravstveno ispravnu vodu?


Vukić Lušić, Darija; Piškur, Vanda; Cenov, Arijana; Živković, Sanja; Lakošeljac, Danijela; Rončević, Dobrica
Piju li stanovnici Gorskog kotara zdravstveno ispravnu vodu? // XXI znanstveno-stručni skup "Voda i javna vodoopskrba" / Ujević Bošnjak, M. (ur.).
Zagreb: Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2017. str. 69-77 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Piju li stanovnici Gorskog kotara zdravstveno ispravnu vodu?
(Does the people of Gorski Kotar region drink safe water?)

Autori
Vukić Lušić, Darija ; Piškur, Vanda ; Cenov, Arijana ; Živković, Sanja ; Lakošeljac, Danijela ; Rončević, Dobrica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
XXI znanstveno-stručni skup "Voda i javna vodoopskrba" / Ujević Bošnjak, M. - Zagreb : Hrvatski zavod za javno zdravstvo, 2017, 69-77

ISBN
978-953-7031-67-1

Skup
XXI znanstveno-stručni skup "Voda i javna vodoopskrba"

Mjesto i datum
Korčula, Hrvatska, 03.-06.10.2017.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Gorski kotar, zdravstvena ispravnost vode za ljudsku potrošnju, fekalno onečišćenje, mikrobiološki pokazatelji
(Gorski Kotar, safety of the water for human consumption, faecal contamination, microbiological indicators)

Sažetak
Dovoljna količina zdravstveno ispravne vode za piće predstavlja osnovni preduvjet razvoja društva. Zdravstveno neispravna voda za ljudsku potrošnju, za posljedicu može imati učestale hidrične epidemije. S obzirom da je na području Gorskog kotara zabilježen veći postotak nesukladnosti u odnosu na kriterije definirane Pravilnikom (NN 125/13, 141/13, 128/15), cilj ovog rada bio je prikazati rezultate ispitivanja županijskog monitoringa kakvoće vode u vodoopskrbnoj mreži ovog područja. Goransko stanovništvo vodom za piće opskrbljuju tri komunalna društva, iz Delnica, Čabra i Vrbovskog. Analizirani su rezultati kakvoće vode s područja opskrbe pojedinog komunalnog društva, te je praćen trend kretanja rezultata tijekom petogodišnjeg razdoblja (2012.–2016.). Također, rezultati ispitivanja uspoređeni su sa rezultatima šest ostalih komunalnih društva u Primorsko-goranskoj županiji, koja među županijama generalno zauzima jedno od vodećih mjesta u državi po kakvoći vode za ljudsku potrošnju kao i priključenosti stanovništva na vodoopskrbnu mrežu. Analiza podataka pokazala je značajno veći udio zdravstveno neispravnih uzoraka na području komunalnog društva Čabar u odnosu Vrbovsko i Delnice. U usporedbi s županijskim prosjekom, u Gorskom kotaru je veći udio nesukladnih uzoraka. Uzrok nesukladnosti je u najvećem broju slučajeva fekalno onečišćenje, po čemu se Gorski kotar također razlikuje od ostalih dijelova županije, gdje je onečišćenje također najčešće mikrobiološko, ali ne fekalnog podrijetla.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Biologija, Javno zdravstvo i zdravstvena zaštitaPOVEZANOST RADA