Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Transfer of Ergot Alkaloids to rye milling products and bread (CROSBI ID 414280)

Ocjenski rad | diplomski rad

Andrašek, Iva Transfer of Ergot Alkaloids to rye milling products and bread / Šarkanj, Bojan ; Jukić, Marko (mentor); Šušak, Ana ; Kovač, Tihomir (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Andrašek, Iva

Šarkanj, Bojan ; Jukić, Marko

Šušak, Ana ; Kovač, Tihomir

engleski

Transfer of Ergot Alkaloids to rye milling products and bread

Ergot alkaloidi su mikotoksini koje proizvodi plijesan Claviceps purpurea, ali ga mogu proizvesti i druge plijesni te neke biljke. Najčešće se nalaze na raži iako su detektirani i u ostalim žitaricama. Mljevenjem i prosijavanjem raži dobije se brašno, koje za razliku od pšeničnog brašna ima manju količinu glutena. Raženo tijesto se može proizvesti direktnim, indirektnim i kombiniranim postupkom, pri čemu se indirektnim postupkom dobije ujednačena kakvoća proizvoda. U ovom diplomskom radu analizirana je koncentracija ergot alkaloida u krupici, mekinjama, brašnu, tijestu i kruhu proizvedenima direktnim i indirektnim postupkom. Uzorci su analizirani na LC-MS/MS uređaju, nakon čega je provedena kvalitativna i kvantitativna analiza podataka. Rezultati su pokazali da je koncentracija ergot alkaloida veća kod tijesta proizvedenog direktnim postupkom nego kod tijesta proizvedenog indirektnim postupkom. Sukladno tome ima i 36 % manje ukupnih ergot alkaloida u konačnom proizvodu, kruhu, kod indirektnog zamjesa u odnosu na direktni zamjes. Osim toga, kiselo tijesto značajno utječe na povećanje otpora žvakanju, čvrstoću i omjer h/d (omjer visine i širine sredine kruha) u odnosu na tijesto s direktnim zamjesom.

Ergot alkaloids ; Claviceps purpurea ; flour ; bread ; LC-MS/MS

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

13.10.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Kemija, Biologija, Prehrambena tehnologija