Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina (CROSBI ID 414175)

Ocjenski rad | diplomski rad

Fotez, Ana Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina / Velić, Darko ; Pichler, Anita (mentor); Osjek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Fotez, Ana

Velić, Darko ; Pichler, Anita

hrvatski

Projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina

U radu je provedeno projektiranje sustava za kontroliranu fermentaciju vina u poluindustrijskom mjerilu. Osnovni elementi projektiranja navedenog sustava obuhvatili su dimenzioniranje fermentacijskih posuda, projektiranje sustava za termostatiranje fermentora (grijanje/hlađenje) te upravljačkog sustava. Na projektiranom sustavu provela se kontrolirana alkoholna fermentacija (KAF) te kontrolirana (potaknuta) jabučno-mliječna fermentacija (JMF) vina sorte Graševina. Za jabučno-mliječnu fermentaciju vina sorte Graševina primijenila se čista kultura bakterije mliječne kiseline (BMK) Oenococcus oeni uz uspostavljenje temperaturnog optimuma za odabranu vrstu BMK. U uzorcima tijekom i nakon provedene kontrolirane alkoholne fermentacije, kao i potaknute jabučno-mliječne fermentacije odredio se osnovni fizikalno- kemijski sastav vina te se isti usporedio s kontrolnim uzorkom (bez potaknute jabučno- mliječne fermentacije). Istraživanje je pokazalo da kontrolirani postupak fermentacije u oba slučaja (KAF i JMF) rezultira kvalitetnim vinima, u pogledu relevantnih fizikalno- kemijskih i senzorskih svojstava koja definiraju kvalitetu vina. Potaknutom jabučno- mliječnom fermentacijom smanjila se koncentracija jabučne kiseline što je rezultiralo poboljšanim senzornim svojstvima tako proizvedenog vina.

vino ; pilot postrojenje ; fermentacija ; kontrolirana fermentacija ; jabučno-mliječna fermentacija ; Oenococcus oeni

nije evidentirano

engleski

Designing of the system for controlled wine fermentation

nije evidentirano

wine ; pilot plant ; fermentation ; controlled fermentation ; malolactic fermentation ; Oenococcus oeni

nije evidentirano

Podaci o izdanju

64

12.10.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osjek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija