Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku (CROSBI ID 414173)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Čobanković, Iva
Velić, Darko
hrvatski
Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku
Istraživanje kinetike sušenja batata (Ipomea batatas L.) provedeno je u konvekcijskom tunelskom sušioniku pri različitim temperaturama sušenja (50, 60, 70 i 80 °C), brzini strujanja zraka od 2, 8 m s-1 te različitim vrstama prethodne obrade svježih uzoraka. Primijenjeni fizikalno-kemijski postupci prethodne obrade uzoraka bili su: blanširanje u vreloj vodi, blanširanje na pari ; uranjanje u: 0, 5 %-tnu otopinu askorbinske kiseline, 0, 15%-tnu otopinu 4- heksilresorcinola (4-HR) te 0, 3 %-tnu otopinu L-cisteina (LC). Prethodna obrada s 0, 15 %- tnom otopinom 4-HR rezultirala je značajnim skraćenjem ukupnog vremena sušenja i visokim rehidratacijskim omjerom, dok je prethodna obrada s 0, 3 %-tnom LC rezultirala najmanjom ukupnom promjenom boje.
sušenje ; batat ; prethodna obrada ; rehidratacija ; boja
nije evidentirano
engleski
Process parameters and pre-treatment methods influence on the drying kinetics and quality of sweet potato (Ipomea batatas L.) dried in the convective tray drier
nije evidentirano
drying ; sweet potato ; pre-treatment ; rehydration ; colour
nije evidentirano
Podaci o izdanju
73
14.07.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osjek