Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku (CROSBI ID 414173)

Ocjenski rad | diplomski rad

Čobanković, Iva Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku / Velić, Darko (mentor); Osjek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Čobanković, Iva

Velić, Darko

hrvatski

Utjecaj procesnih parametara i postupaka prethodne obrade na kinetiku i kvalitetu sušenja batata (Ipomea batatas L.) u konvekcijskom tunelskom sušioniku

Istraživanje kinetike sušenja batata (Ipomea batatas L.) provedeno je u konvekcijskom tunelskom sušioniku pri različitim temperaturama sušenja (50, 60, 70 i 80 °C), brzini strujanja zraka od 2, 8 m s-1 te različitim vrstama prethodne obrade svježih uzoraka. Primijenjeni fizikalno-kemijski postupci prethodne obrade uzoraka bili su: blanširanje u vreloj vodi, blanširanje na pari ; uranjanje u: 0, 5 %-tnu otopinu askorbinske kiseline, 0, 15%-tnu otopinu 4- heksilresorcinola (4-HR) te 0, 3 %-tnu otopinu L-cisteina (LC). Prethodna obrada s 0, 15 %- tnom otopinom 4-HR rezultirala je značajnim skraćenjem ukupnog vremena sušenja i visokim rehidratacijskim omjerom, dok je prethodna obrada s 0, 3 %-tnom LC rezultirala najmanjom ukupnom promjenom boje.

sušenje ; batat ; prethodna obrada ; rehidratacija ; boja

nije evidentirano

engleski

Process parameters and pre-treatment methods influence on the drying kinetics and quality of sweet potato (Ipomea batatas L.) dried in the convective tray drier

nije evidentirano

drying ; sweet potato ; pre-treatment ; rehydration ; colour

nije evidentirano

Podaci o izdanju

73

14.07.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osjek

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija