Aktivnost tripsin inhibitora i ureaze u hrvatskim kultivarima soje (CROSBI ID 414150)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Dežić, Marijana
Kljak, Kristina
hrvatski
Aktivnost tripsin inhibitora i ureaze u hrvatskim kultivarima soje
Kao važan izvor proteina, energije, vitamina i minerala za ljude i životinje, soja je jedna od najznačajnijih mahunarki u svijetu. Uz značajne prehrambene vrijednosti, zrno soje sadrži i antinutritivne tvari koji imaju negativne učinke na probavu kod životinja. Iako se termičkom obradom udjeli antinutritivne tvari smanjuju, selekcija kultivara soje ide u smjeru smanjenja njihovog udjela. Cilj ovog istraživanja je bio ispitati aktivnost tripsin inhibitora i ureaze u zrnu pet hrvatskih kultivara soje (Zlata, Kata, Hrvatica, Ružica i Buga). Aktivnost ureaze i tripsin inhibitora određena je ISO metodama. Istraživani kultivari soje su bili varijabilniji u aktivnosti ureaze nego u aktivnosti tripsin inhibitora ; određene vrijednosti su bile 26, 84 (Zlata), 28, 35 (Kata), 28, 56 (Hrvatica), 30, 02 (Ružica) i 30, 51 (Buga) mg/g za aktvnost tripsin inhibitora te 24, 95 (Zlata), 20, 57 (Kata), 34, 79 (Hrvatica), 36, 64 (Ružica i 49, 83 (Buga) mg N/g min za aktivnost ureaze. S porastom aktivnosti jednog antinutritivnog faktora rasla je i vrijednost drugog (r = 0, 812).
soja ; aktivnost tripsin inhibitora ; aktivnost ureaze ; antinutritivni faktori
nije evidentirano
engleski
Trypsin inhibitor and urease activity of Croatian soybean cultivars
nije evidentirano
soybean ; tripsin inhibitors activity ; urease activity ; antinutritional factors
nije evidentirano
Podaci o izdanju
25
22.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb