Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 897973

Održavanje plovnih putova


Mijušković-Svetinović, Tatjana; Cvijančević, Božica
Održavanje plovnih putova // 26. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Organizacija i tehnologija održavanja“ - OTO 2017. - Zbornik radova / Glavaš, Hrvoje ; Barić, Tomislav ; Nyarko Emmanuel Karlo ; Barukčić, Marinko ; Keser, Tomislav ; Karakašić, Mirko (ur.).
Osijek: Biroprint d.o.o. Osijek, 2017. str. 85-94 (predavanje, međunarodna recenzija, stručni)


Naslov
Održavanje plovnih putova
(Inland fairway maintenance)

Autori
Mijušković-Svetinović, Tatjana ; Cvijančević, Božica

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
26. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Organizacija i tehnologija održavanja“ - OTO 2017. - Zbornik radova / Glavaš, Hrvoje ; Barić, Tomislav ; Nyarko Emmanuel Karlo ; Barukčić, Marinko ; Keser, Tomislav ; Karakašić, Mirko - Osijek : Biroprint d.o.o. Osijek, 2017, 85-94

ISBN
978-953-6032-92-1

Skup
26. Međunarodni znanstveno-stručni skup „Organizacija i tehnologija održavanja“ - OTO 2017

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 26. 5. 2017.

Ključne riječi
Plovni put, unutarnji plovni putovi, održavanje, rijeka Drava
(Fairway, Inland fairways, maintenance, Drava River)

Sažetak
Za plovidbu i prijevoz po kopnenim vodama koriste se unutarnji plovni putovi. Pod plovnim putom podrazumijevamo pojas na unutarnjim vodama određene dubine, širine i propisanih gabarita koji je uređen, obilježen i otvoren za sigurnu plovidbu. Mrežu plovnih putova na unutarnjim vodama u Republici Hrvatskoj čine prirodni tokovi rijeke Dunav (137, 5 km) , rijeke Save (446 km), rijeke Drave (198, 6 km) i rijeke Kupe (5 km). Kako bi se uspješno osigurala sigurnost plovidbe na plovnim putovima potrebno je poduzeti niz mjera kao što su održavanje plovnih putova i hidrotehničkih građevina na njima, poboljšanje uvjeta plovidbe, kao i postavljanje i održavanje uređaja za obilježavanje i signalizaciju. Tehničko održavanje plovnih putova ima višestruku zadaću, s jedne strane to je sigurnost plovidbe vodnim putom, a s druge strane to je plovnost puta prema mjerilima za podjelu vodnih putova. To sve dovodi i do zaključka o opsežnosti i specifičnosti održavanja općenito i tehničkog održavanja vodnih putova u Republici Hrvatskoj, koji se financira iz državnog proračuna i pod nadležnosti je Agencije za vodne putove. U radu su prikazani propisi na temelju kojih se održavanje izvodi, vrste radova održavanja kao i načini njihove izvedbe. Kao primjer je prikazano održavanja vodnih putova na rijeci Dravi.

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Građevinarstvo