Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinkovitost vapnenih materijala poduzeća Intercal d.o.o. u korekciji suvišne kiselosti tla, 2014./2015. (CROSBI ID 781160)

Druge vrste radova | izvještaj

Mesić, Milan ; Bogunović, Igor ; Perčin, Aleksandra ; Zgorelec, Željka ; Franjić, Mleden Učinkovitost vapnenih materijala poduzeća Intercal d.o.o. u korekciji suvišne kiselosti tla, 2014./2015. // Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 2016.

Podaci o odgovornosti

Mesić, Milan ; Bogunović, Igor ; Perčin, Aleksandra ; Zgorelec, Željka ; Franjić, Mleden

hrvatski

Učinkovitost vapnenih materijala poduzeća Intercal d.o.o. u korekciji suvišne kiselosti tla, 2014./2015.

Suvišna kiselost tla čimbenik je ograničenja koji u velikoj mjeri određuje učinkovitost svih biljno-uzgojnih zahvata na brojnim poljoprivrednim gospodarstvima u Hrvatskoj. U okviru cjelovitog rješavanja problema gospodarenja poljoprivrednim tlima primjena vapnenih materijala zauzima, zajedno s gnojidbom i obradom tla, ključno mjesto. U Izvješću su prikazani rezultati prve godine istraživanja utjecaja vapnenih materijala na korekciju suvišne kiselosti dreniranog pseudogleja. Pokusna površina se sastoji od 10 tretmana raspoređenih prema principu slučajnog bloknog rasporeda u 4 ponavljanja. Tretmane su uz kontrolu koja je sadržavala standardnu NPK gnojidbu sačinjavali i različite kombinacije standardne NPK gnojidbe i agrovapna različitih dimenzija (0-5 mm, 5-8 mm i 5-20 mm) i kolačina (2 t/ha i 4t/ha) te hidratiziranog vapna spomenutih dimenzija sa rastućim primijenjenim dozama (2 t/ha, 4 t/ha, 6 t/ha). Rezultati otkrivaju da u pogledu utjecaja na reakciju tla primjena sredstva su utjecala na relativno povišenje reakcije tla kao i smanjenje sadržaja mobilnog aluminija, dodatno je utvrđeno i relativno povećanje prinosa kukuruza, koji se kretao u rasponu od 6, 60 t/ha na kontroli do 8, 69 t/ha na tretmanu sa 4t/ha primijenjenog agrovapna promjera 5-20 mm.

Tlo ; Kalcifikacija ; Vapnenac ; Prinos ;

nije evidentirano

engleski

Effect of lime materials from Intercal company on correction of excessive soil acidity, 2014./2015.

nije evidentirano

Soil ; Liming ; Limestone ; Yield ;

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)