Pretražite po imenu i prezimenu autora, mentora, urednika, prevoditelja

Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 897892

Igranje igara na sreću u hrvatskom društvu


Glavak Tkalić, Renata; Miletić, Geran-Marko; Sučić, Ines
Igranje igara na sreću u hrvatskom društvu, Zagreb: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, 2017 (monografija)


Naslov
Igranje igara na sreću u hrvatskom društvu
(Participation in gambling activities in the Croatian society)

Autori
Glavak Tkalić, Renata ; Miletić, Geran-Marko ; Sučić, Ines

Vrsta, podvrsta i kategorija knjige
Autorske knjige, monografija, ostalo

Izdavač
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske

Grad
Zagreb

Godina
2017

Stranica
102

ISBN
978-953-7964-48-1

Ključne riječi
igre na sreću ; opća populacija ; prevalencija ; problematično kockanje ; Hrvatska
(gambling ; general population ; prevalence ; problem gambling ; Croatia)

Sažetak
U publikaciji su prikazani rezultati istraživanja provedenog 2015. godine u sklopu znanstveno-istraživačkog projekta „Zlouporaba sredstava ovisnosti u općoj populaciji Republike Hrvatske: 2015.“, a čiji je osnovni cilj bio prikupiti podatke o prevalenciji konzumacije različitih sredstava ovisnosti u općoj populaciji. Istraživanjem su prikupljeni i podaci o igranju igara na sreću, i to o životnoj prevalenciji igranja igara na sreću, prevalenciji u posljednjih godinu dana i u posljednjih mjesec dana te podaci o učestalosti igranja pojedinih igara na sreću. Također, prikupljeni su podaci o stavovima vezanim uz igranje igara na sreću, upoznatosti s rizicima vezanim uz igranje igara na sreću te percepciji problema povezanih s igranjem igara na sreću. Istraživanje je provedeno na reprezentativnom uzorku građana Republike Hrvatske (N=4992) u dobi od 15 do 64 godine. Rezultati su pokazali da je 60% odraslih (u dobi između 15 i 64 godine) barem jednom u životu igralo neku igru na sreću, u posljednjih godinu 33.4% sudionika, a u posljednjih mjesec dana 20.5% sudionika. U mjesecu koji je prethodio istraživanju najčešće igrane igre na sreću među odraslima bile su: loto (11%), kladioničke igre (9.5%) i lutrija (srećke) (7%). Prevalencija igranja igara na sreću bila je veća kod muškaraca nego kod žena, što je posebno izraženo kod kladioničkih igra. Barem jednom u životu neku igru na sreću igrala je trećina maloljetnika (33.4%), i to najčešće kladioničke igre (9.2%). Gotovo tri četvrtine (72.2%) odraslih navelo je da su upoznati s rizicima vezanim uz igranje igara na sreću. Percepcija problema povezanih s igranjem igara na sreću u ovom istraživanju ispitana je pomoću hrvatskog prijevoda instrumenta Indeks težine problematičnog kockanja (Ferris i Wynne, 2001). Problematično kockanje s negativnim posljedicama i mogućim gubitkom kontrole bilo prisutno kod 2.2% sudionika, umjeren stupanj problema koji vodi do nekih negativnih posljedica iskazalo je 2.9% sudionika, a nizak stupanj problema s malo ili bez negativnih posljedica 4.3% sudionika. Važnost ovog istraživanja je u tome što na generalnoj razini daje uvid u raširenost igranja igara na sreću u općoj populaciji Republike Hrvatske te percepciju s njima povezanih problema, čime se dobiva osnovu za razumijevanje i utvrđivanje prioriteta za intervencije te oblikovanje i vrednovanje strategija društveno odgovornog priređivanja igara na sreću. Potrebna su daljnja redovita i sustavna istraživanja u svrhu praćenja trendova igranja igara na sreću u Republici Hrvatskoj kao i raširenosti problema povezanih s igranjem igara na sreću, u skladu s programima odgovornog priređivanja igara na sreću s ciljem smanjenja s njima povezanih rizika.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PsihologijaPOVEZANOST RADA


Ustanove
Institut društvenih znanosti Ivo Pilar, Zagreb

Citiraj ovu publikaciju

Glavak Tkalić, Renata; Miletić, Geran-Marko; Sučić, Ines
Igranje igara na sreću u hrvatskom društvu, Zagreb: Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske, 2017 (monografija)
Glavak Tkalić, R., Miletić, G. & Sučić, I. (2017) Igranje igara na sreću u hrvatskom društvu. Zagreb, Institut društvenih znanosti Ivo Pilar i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske.
@book{book, year = {2017}, pages = {102}, keywords = {gambling, general population, prevalence, problem gambling, Croatia}, isbn = {978-953-7964-48-1}, title = {Participation in gambling activities in the Croatian society}, keyword = {gambling, general population, prevalence, problem gambling, Croatia}, publisher = {Institut dru\v{s}tvenih znanosti Ivo Pilar i Ured za suzbijanje zlouporabe droga Vlade Republike Hrvatske}, publisherplace = {Zagreb} }