Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 897546

Analiza složenih tehničkih GVIK sustava korištenjem dinamičkog modeliranja


Delač, Boris; Pavković, Branimir; Lenić, Kristian
Analiza složenih tehničkih GVIK sustava korištenjem dinamičkog modeliranja // Zbornik radova 15. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi / 8. međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi / Raos, Pero ; Galeta, Tomislav ; Kozak, Dražan ; Raos, Marija ; Stojšič, Josip ; Tonković, Zlatko (ur.).
Slavonski Brod: Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2017. str. 12-32 (pozvano predavanje, međunarodna recenzija, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni)


Naslov
Analiza složenih tehničkih GVIK sustava korištenjem dinamičkog modeliranja
(Analysis of Complex HVAC Systems Using Dynamic Modelling)

Autori
Delač, Boris ; Pavković, Branimir ; Lenić, Kristian

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), znanstveni

Izvornik
Zbornik radova 15. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi / 8. međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi / Raos, Pero ; Galeta, Tomislav ; Kozak, Dražan ; Raos, Marija ; Stojšič, Josip ; Tonković, Zlatko - Slavonski Brod : Strojarski fakultet u Slavonskom Brodu, 2017, 12-32

Skup
15. skup o prirodnom plinu, toplini i vodi / 8. međunarodni skup o prirodnom plinu, toplini i vodi

Mjesto i datum
Osijek, Hrvatska, 27-29.09.2017

Vrsta sudjelovanja
Pozvano predavanje

Vrsta recenzije
Međunarodna recenzija

Ključne riječi
Dinamička numerička simulacija, složeni GVIK sustavi, plin, kogeneracija
(Dynamic simulation, complex HVAC system, natural gas, CHP)

Sažetak
U članku je prikazan pristup analizi različitih tehničkih sustava s prirodnim plinom kao energentom pogodnih za primjenu u zgradama sa složenim GVIK sustavima korištenjem dinamičkih numeričkih modela. Pristup se bazira na primjeni numeričkih dinamičkih simulacija zgrade s integriranim tehničkim sustavima. Pristupom se uvažava međusobna interakcija zgrade i tehničkih sustava kroz njeno oblikovanje i svojstva koja utječu na potrošnju energije, karakteristiku opreme, konfiguraciju i strategiju upravljanja tehničkih sustava, uz uvažavanje promjenjivih rubnih uvjeta kao što su meteorološki uvjeti i način korištenja. Modeliranje potrošnje toplinske energije provedeno je na višezonskom modelu zgrade u programskom paketu Trnsys. Sustavi su modelirani detaljnim pristupom te prikazani i razmotreni s tehničkog i ekonomskog aspekta. Prikazani pristup primijenjen je na studiji slučaja hotela na jadranskoj obali.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
StrojarstvoPOVEZANOST RADA


Ustanove
Tehnički fakultet, Rijeka