Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta (CROSBI ID 242986)
Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad
Podaci o odgovornosti
Poljanec, Ivna ; Vahčić, Nada ; Krešić, Greta ; Kolarić Kravar, Sanja ; Kudumija, Nina ; Pleadin, Jelka
hrvatski
Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta
Cilj ovog rada je utvrditi prisutnost sljedećih alergena: glutena, soje, mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti sukladnost sa oznakama na proizvodu odnosno udovoljavanje zahtjevima zakonodavstva s obzirom na utvrđene količine. Ispitivanje je provedeno na 51 uzorku mesnih proizvoda proizvedenih od strane različitih mesnih industrija i zastupljenih na hrvatskom tržištu. Količina alergena (mg/kg) određivana je primjenom validiranih ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) metoda. Rezultati istraživanja pokazuju da je najveća količina glutena prisutna u hrenovkama (63, 7 mg/kg), proteina mlijeka (380, 4 mg/kg) i soje (25, 7 mg/kg) u paštetama te gorušice (14, 0 mg/kg) u kobasicama za pečenje. U šest mesnih proizvoda (11, 8%) određeni su alergeni veći od limita kvantifikacije (LOQ)primjenjenih analitičkih metoda, a da njihova prisutnost nije bila označena. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.
alergeni, mesni proizvodi, označavanje proizvoda, ELISA metoda
nije evidentirano
engleski
Allergens in meat products from the Croatian market
nije evidentirano
allergens, meat products, labelling products, ELISA method
nije evidentirano