Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta (CROSBI ID 242986)

Prilog u časopisu | izvorni znanstveni rad

Poljanec, Ivna ; Vahčić, Nada ; Krešić, Greta ; Kolarić Kravar, Sanja ; Kudumija, Nina ; Pleadin, Jelka Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta // Meso : prvi hrvatski časopis o mesu, XIX (2017), 5; 420-427

Podaci o odgovornosti

Poljanec, Ivna ; Vahčić, Nada ; Krešić, Greta ; Kolarić Kravar, Sanja ; Kudumija, Nina ; Pleadin, Jelka

hrvatski

Alergeni u mesnim proizvodima s hrvatskog tržišta

Cilj ovog rada je utvrditi prisutnost sljedećih alergena: glutena, soje, mlijeka i gorušice u različitim vrstama mesnih proizvoda te istražiti sukladnost sa oznakama na proizvodu odnosno udovoljavanje zahtjevima zakonodavstva s obzirom na utvrđene količine. Ispitivanje je provedeno na 51 uzorku mesnih proizvoda proizvedenih od strane različitih mesnih industrija i zastupljenih na hrvatskom tržištu. Količina alergena (mg/kg) određivana je primjenom validiranih ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay) metoda. Rezultati istraživanja pokazuju da je najveća količina glutena prisutna u hrenovkama (63, 7 mg/kg), proteina mlijeka (380, 4 mg/kg) i soje (25, 7 mg/kg) u paštetama te gorušice (14, 0 mg/kg) u kobasicama za pečenje. U šest mesnih proizvoda (11, 8%) određeni su alergeni veći od limita kvantifikacije (LOQ)primjenjenih analitičkih metoda, a da njihova prisutnost nije bila označena. Rezultati istraživanja upućuju na važnost sustavne kontrole alergena u mesnim proizvodima u svrhu zaštite zdravlja i interesa potrošača.

alergeni, mesni proizvodi, označavanje proizvoda, ELISA metoda

nije evidentirano

engleski

Allergens in meat products from the Croatian market

nije evidentirano

allergens, meat products, labelling products, ELISA method

nije evidentirano

Podaci o izdanju

XIX (5)

2017.

420-427

objavljeno

1332-0025

Povezanost rada

Biotehnologija, Prehrambena tehnologija

Poveznice