Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa (CROSBI ID 414057)

Ocjenski rad | diplomski rad

Horvat, Andrea Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa / Ačkar, Đurđica (mentor); Jozinović, Antun (neposredni voditelj). Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Horvat, Andrea

Ačkar, Đurđica

Jozinović, Antun

hrvatski

Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa

Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj procesa ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa. Omjeri smjesa (pšenično brašno:pivski trop) korišteni u istraživanju su 85:15, 70:30, 55:45. Smjese vlažnosti 30 % ekstrudirane su pri temperaturnom profilu 70/90/110 °C. Istraživanjem su se određivala fizikalna i reološka svojstva neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka. Utvrđeno je da se dodatkom pivskog tropa smanjuje viskoznost ekstrudata. Ekstruzija smanjuje vrijednost broja padanja, a većim udjelom pivskog tropa u smjesi vrijednost broja padanja nastavila se smanjivati. Budući da se ekstruzijom smanjuje udio proteina, sedimentacijske vrijednosti kod ekstrudiranih uzoraka su niske. Ekstruzija utječe na sposobnost upijanja vode povećavajući moć upijanja, a ona se smanjivala povećanjem udjela pivskog tropa. Zbog narušenog glutena nije zabilježena značajna stabilnost tijesta. Farinografski broj kvalitete podjednako je visok u svim uzorcima pa svi pripadaju A1 skupini kvalitete.

ekstruzija ; pšenično brašno ; pivski trop

nije evidentirano

engleski

Effect of extrusion on the properties of mixtures of wheat flour and brewer’s spent grain

nije evidentirano

extrusion ; wheat flour ; brewer’s spent grain

nije evidentirano

Podaci o izdanju

50

25.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija