Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa (CROSBI ID 414057)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Horvat, Andrea
Ačkar, Đurđica
Jozinović, Antun
hrvatski
Utjecaj ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa
Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj procesa ekstruzije na svojstva smjesa pšeničnog brašna i pivskog tropa. Omjeri smjesa (pšenično brašno:pivski trop) korišteni u istraživanju su 85:15, 70:30, 55:45. Smjese vlažnosti 30 % ekstrudirane su pri temperaturnom profilu 70/90/110 °C. Istraživanjem su se određivala fizikalna i reološka svojstva neekstrudiranih i ekstrudiranih uzoraka. Utvrđeno je da se dodatkom pivskog tropa smanjuje viskoznost ekstrudata. Ekstruzija smanjuje vrijednost broja padanja, a većim udjelom pivskog tropa u smjesi vrijednost broja padanja nastavila se smanjivati. Budući da se ekstruzijom smanjuje udio proteina, sedimentacijske vrijednosti kod ekstrudiranih uzoraka su niske. Ekstruzija utječe na sposobnost upijanja vode povećavajući moć upijanja, a ona se smanjivala povećanjem udjela pivskog tropa. Zbog narušenog glutena nije zabilježena značajna stabilnost tijesta. Farinografski broj kvalitete podjednako je visok u svim uzorcima pa svi pripadaju A1 skupini kvalitete.
ekstruzija ; pšenično brašno ; pivski trop
nije evidentirano
engleski
Effect of extrusion on the properties of mixtures of wheat flour and brewer’s spent grain
nije evidentirano
extrusion ; wheat flour ; brewer’s spent grain
nije evidentirano
Podaci o izdanju
50
25.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek