Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom (CROSBI ID 414056)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Jelinić, Josip
Babić, Jurislav
hrvatski
Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom
Ekstruzijsko kuhanje predstavlja jedan od najznačajnijih jediničnih procesa u proizvodnji hrane, gdje se vrlo često kao osnovna sirovina upotrebljava kukuruzna krupica. Zbog poboljšanja fizikalno-kemijskih osobina i nutritivne vrijednosti proizvoda, u kukuruznu krupicu se mogu dodavati brašna različitih žitarica, osušeno voće, povrće i dr. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka pšenice obogaćene selenom u kukuruznu krupicu (omjer krupica:pšenica=90:10 ; 80:20 ; 70:30 ; 60:40) na ekspanzijski omjer i dijametar ekstrudata. Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su pri tri temperaturna profila: 140/170/170°C ; 150/180/180°C i 160/190/190°C, uz upotrebu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobiveni rezultati su pokazali da su se povećanjem dodatka pšenice obogaćene selenom smanjili ekspanzijski omjer (EO) i dijametar ekstrudata (de).
ekspanzijski omjer ; dijametar ekstrudata ; kukuruzna krupica ; pšenica ; selen
nije evidentirano
engleski
Determination of expansion ratio and diameter of extrudates with addition of selenium enriched wheat
nije evidentirano
Expansion ratio ; extrudate diameter ; corn grits ; wheat ; selenium
nije evidentirano
Podaci o izdanju
29
10.10.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
Osijek