Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom (CROSBI ID 414056)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Jelinić, Josip Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom / Babić, Jurislav (mentor); Osijek, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek, . 2017

Podaci o odgovornosti

Jelinić, Josip

Babić, Jurislav

hrvatski

Određivanje ekspanzijskog omjera i dijametera ekstrudata s dodatkom pšenice obogaćene selenom

Ekstruzijsko kuhanje predstavlja jedan od najznačajnijih jediničnih procesa u proizvodnji hrane, gdje se vrlo često kao osnovna sirovina upotrebljava kukuruzna krupica. Zbog poboljšanja fizikalno-kemijskih osobina i nutritivne vrijednosti proizvoda, u kukuruznu krupicu se mogu dodavati brašna različitih žitarica, osušeno voće, povrće i dr. Cilj ovog rada bio je utvrditi utjecaj dodatka pšenice obogaćene selenom u kukuruznu krupicu (omjer krupica:pšenica=90:10 ; 80:20 ; 70:30 ; 60:40) na ekspanzijski omjer i dijametar ekstrudata. Smjese vlažnosti 15% ekstrudirane su pri tri temperaturna profila: 140/170/170°C ; 150/180/180°C i 160/190/190°C, uz upotrebu puža konfiguracije 4:1 i sapnice promjera 4 mm. Dobiveni rezultati su pokazali da su se povećanjem dodatka pšenice obogaćene selenom smanjili ekspanzijski omjer (EO) i dijametar ekstrudata (de).

ekspanzijski omjer ; dijametar ekstrudata ; kukuruzna krupica ; pšenica ; selen

nije evidentirano

engleski

Determination of expansion ratio and diameter of extrudates with addition of selenium enriched wheat

nije evidentirano

Expansion ratio ; extrudate diameter ; corn grits ; wheat ; selenium

nije evidentirano

Podaci o izdanju

29

10.10.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

Osijek

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija