Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom (CROSBI ID 414001)

Ocjenski rad | diplomski rad

Ištuk, Jozo Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom / Babić, Jurislav (mentor); Mostar, Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Ištuk, Jozo

Babić, Jurislav

hrvatski

Termofizikalna svojstva kukuruznog škroba modificiranog plinskom plazmom i natrijevim hidrogenfosfatom

Cilj ovoga rada bio je pripraviti modificirani škrob kukuruza s natrijevim hidrogenfosfatom i plinskom plazmom, pojedinačno i u kombinaciji. Osim toga, istraživan je i utjecaj različitog vremenskog tretmana plinske plazme (10 i 30 minuta) na svojstva modificiranih škrobova. Dobivenim uzorcima ispitana je temperatura želatinizacije, viskoznost škrobnih pasti pri različitim temperaturama te vrijednosti kidanja i „setback-a“. Temperatura želatinizacije se snizila kod svih uzoraka modificiranih škrobova, s najznačanijim sniženjem kod kontrolnog uzorka dodatno sušenog na 130 °C u trajanju od 3 sata. Viskoznost vrha je porasla kod svih uzoraka, s najznačajnim porastom također kod kontrolnog uzorka sušenog na 130 °C u trajanju od 3 sata. Ovaj uzorak je pokazao i najznačajniju promjenu viskoznosti nakon hlađenja u odnosu na nativni škrob. Nadalje, došlo je do povećanja vrijednosti kidanja, odnosno modificirani škrobovi su imali manje stabilne paste pri visokim temperaturama nego nativni škrob. Najveću vrijednost kidanja imao je kontrolni uzorak. Svi uzorci su imali veću „setback“ vrijednost od nativnog škroba, osim kontrolnog uzorka. Najveću „setback“ vrijednost imao je kontrolni uzorak sušen na 130 °C u trajanju od 3 sata.

kukuruzni škrob ; termofizikalna svojstva ; modifikacija ; plinska plazma ; natrij hidrogenfosfat

nije evidentirano

engleski

Thermophysical properties of corn starch modified with gas plasma and sodium hydrogen phosphate

nije evidentirano

corn starch ; thermophysical properties ; modification ; gas plasma ; sodium hydrogen phosphate

nije evidentirano

Podaci o izdanju

45

04.10.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Sveučilište u Mostaru, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet

Mostar

Povezanost rada

Prehrambena tehnologija