Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinkovitost različite vremenske primjene dušičnih gnojiva na kukuruz, PIK Vinkovci, Vinkovci, 2014. i 2015. (CROSBI ID 781138)

Druge vrste radova | izvještaj

Mesić, Milan ; Perčin, Aleksandra ; Bogunović, Igor ; Zgorelec, Željka ; Bilandžija, Darija Učinkovitost različite vremenske primjene dušičnih gnojiva na kukuruz, PIK Vinkovci, Vinkovci, 2014. i 2015. // Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 2016.

Podaci o odgovornosti

Mesić, Milan ; Perčin, Aleksandra ; Bogunović, Igor ; Zgorelec, Željka ; Bilandžija, Darija

hrvatski

Učinkovitost različite vremenske primjene dušičnih gnojiva na kukuruz, PIK Vinkovci, Vinkovci, 2014. i 2015.

S ciljem utvrđivanja sudbine dušika u profilu tla te njegovog utjecaja na prinos kukuruza u ovisnosti o različitoj vremenskoj primjeni mineralnih gnojiva postavljena su dva poljska pokusa u istočnom dijelu Republike Hrvatske na poljoprivrednim površinama poduzeća Vinkovci d.d. Pokusi su uključivali četiri tretmana dušične gnojidbe od 180 kg N/ha primijenjene u različito vrijeme: (i) 180 kg N/ha u jesen, (ii) 180 kg N/ha predsjetveno, (iii) 70 kg N/ha u jesen + 110 kg N/ha predsjetveno, (iv) 70 kg N/ha u jesen + 70 kg N/ha predsjetveno + 40 kg N/ha prihranom usjeva. Pokusni tretmani utjecali su na povećanje srednjih vrijednosti sadržaja nitratnog dušika za manje od 10%. Tako je u površinskom sloju tla jesenska gnojidba u odnosu na ostale gojidbene tretmane utjecala na akumulaciju nitratnog dušika za svega 7, 1%. U podpovršinskom sloju tla (30-60 cm) kombinacija jesenske i predsjetvene gnojidbe rezultirala je povećanim sadržajem nitratnog dušika za 8, 4 %. Na zadnjoj dubini istraživanog profila tla (60- 90 cm) predsjetvena gnojidba doprinijela je povećanju vrijednosti nitratnog dušika za 7, 3%. Promatrajući vrijeme uzorkovanja uočava se da je u lipanjskom uzorkovanju 2014. godine zabilježena najveća prosječna vrijednost nitratnog dušika i iznosila je za sve tretmane pokusa i dubine uzorkovanja 59, 3 mg/kg. U pogledu raspodjele amonijačnog dušika najveća prosječna vrijednost akumuliranog dušika u površinskom sloju tla zabilježena je na tretmanu koji je uključivao jesensku i predsjetvenu gnojidbu sa prihranom usjeva (5, 87 mg/kg). Na ostale dvije dubine, kombinacija jesenske i predsjetvene gnojidbe (30-60 cm) te predsjetvena gnojidba (60-90 cm) dijelom su utjecale povećanje sadržaja amonijačnog dušika u prosijeku za 35, 9%. U zimskom uzorkovanju (prosinac 2013.) utvrđena je relativno najveća prosječna vrijednost amonijačnog dušika u tlu promatrano za sva četiri pokusna tretmana i tri dubine profila i iznosila je 6, 35 mg/kg. Ovisno o tretmanima gnojidbe prinos zrna kukuruza varirao je u vrlo uskom rasponu od 12, 9 t/ha do 13, 7 t/ha a u 2015. godini od 8, 0 t/ha do 8, 6 t/ha.

Gnojidba ; Dušik ; Tlo ; Kukuruz

nije evidentirano

engleski

Effects of different time-applied nitrogen fertilization on corn production, PIK Vinkovci, Vinkovci, 2014. i 2015.

nije evidentirano

Fertilization ; Nitrogen ; Soil ; Maize

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)