Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinkovitost različite vremenske primjene dušičnih gnojiva na kukuruz, Vupik d.d., Vukovar, 2014. i 2015. (CROSBI ID 781137)

Druge vrste radova | izvještaj

Mesić, Milan ; Perčin, Aleksandra ; Bogunović, Igor ; Zgorelec, Željka ; Bilandžija, Darija Učinkovitost različite vremenske primjene dušičnih gnojiva na kukuruz, Vupik d.d., Vukovar, 2014. i 2015. // Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 2016.

Podaci o odgovornosti

Mesić, Milan ; Perčin, Aleksandra ; Bogunović, Igor ; Zgorelec, Željka ; Bilandžija, Darija

hrvatski

Učinkovitost različite vremenske primjene dušičnih gnojiva na kukuruz, Vupik d.d., Vukovar, 2014. i 2015.

S ciljem utvrđivanja sudbine dušika u profilu tla te njegovog utjecaja na prinos kukuruza u ovisnosti o različitoj vremenskoj primjeni mineralnih gnojiva postavljena su dva poljska pokusa u Vukovarsko-srijemskoj županiji na poljoprivrednim površinama poduzeća Vupik d.d. Pokusi su uključivali četiri tretmana dušične gnojidbe od 180 kg N/ha primijenjene u različito vrijeme: (i) 180 kg N/ha u jesen, (ii) 180 kg N/ha predsjetveno, (iii) 70 kg N/ha u jesen + 110 kg N/ha predsjetveno, (iv) 70 kg N/ha u jesen + 70 kg N/ha predsjetveno + 40 kg N/ha prihranom usjeva. Promatrajući utjecaj pokusnih tretmana uočava se da je po cijeloj dužini profila tla (0-90 cm) jesenska gnojidba u 2015. godini doprinijela višoj akumulaciji nitratnog dušika u odnosu na ostale tretmane pokusa u prosjeku za 28, 2%. Promatrajući vrijeme uzorkovanja uočava se da je u ožujku 2015. godine zabilježena najveća prosječna vrijednost nitratnog dušika i iznosila je za sve tretmane pokusa i dubine uzorkovanja 50, 8 mg/kg. U odnosu na ostala vremena uzorkovanja doprinijela je povećanju akumuliranog N-NO3 za 36, 6%. U pogledu raspodjele amonijačnog dušika i utjecaja pokusnih tretmana nije utvrđen jednoznačni trend, a pojedinačne vrijednosti varirale se u rasponu 2, 19 mg N-NH4/kg u listopadu 2014. na tretmanu sa jesenskom i predsjetvenom gnojidbom do 5, 54 mg N-NH4/kg na tretmanu sa jesenskom gnojidbom u travnju 2015. Prosječno promatrano u srpnju 2015. godine utvrđena je relativno najveća prosječna vrijednost amonijačnog dušika u tlu promatrano za sva četiri pokusna tretmana i tri dubine profila i iznosila je 4, 61 mg/kg. Prema visini prinosa zrna kukuruza pokus nije bio statistički opravdan ni u jednoj od istraživanih godina, a u prosjeku ovisno o pokusnim tretmanima u 2014. godini iznosio 13, 7 t/ha, au 2015. godini 10, 9 t/ha.

Gnojidba ; Dušik ; Tlo ; Kukuruz

nije evidentirano

engleski

Effects of different time-applied nitrogen fertilization on corn production, Vupik d.d., Vukovar, 2014. i 2015.

nije evidentirano

Fertilization ; Nitrogen ; Soil ; Maize

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)