Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Učinkovitost različite vremenske primjene dušičnih gnojiva na kukuruz, BELJE d.d., BELJE, 2014. i 2015. (CROSBI ID 781136)

Druge vrste radova | izvještaj

Mesić, Milan ; Perčin, Aleksandra ; Bogunović, Igor ; Zgorelec, Željka ; Bilandžija, Darija Učinkovitost različite vremenske primjene dušičnih gnojiva na kukuruz, BELJE d.d., BELJE, 2014. i 2015. // Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. 2016.

Podaci o odgovornosti

Mesić, Milan ; Perčin, Aleksandra ; Bogunović, Igor ; Zgorelec, Željka ; Bilandžija, Darija

hrvatski

Učinkovitost različite vremenske primjene dušičnih gnojiva na kukuruz, BELJE d.d., BELJE, 2014. i 2015.

S ciljem utvrđivanja sudbine dušika u profilu tla te njegovog utjecaja na prinos kukuruza u ovisnosti o različitoj vremenskoj primjeni mineralnih gnojiva postavljena su dva poljska pokusa u Baranji na poljoprivrednim površinama poduzeća Belje d.d. Pokusi su uključivali četiri tretmana dušične gnojidbe od 180 kg N/ha primijenjene u različito vrijeme: (i) 180 kg N/ha u jesen, (ii) 180 kg N/ha predsjetveno, (iii) 70 kg N/ha u jesen + 110 kg N/ha predsjetveno, (iv) 70 kg N/ha u jesen + 70 kg N/ha predsjetveno + 40 kg N/ha prihranom usjeva. Prema rezultatima sadržaja amonijačnog i nitratnog dušika i njihove prostorno-vremenske dinamike može se zaključiti da su N-NO3 i N-NH4 izrazito varijabilni u tlu. Iako postoje samo relativne razlike među tretmanima u sadržaju N- NO3 i N-NH4, njihov sadržaj značajno varira s promjenom dubine i vremena uzorkovanja što je ipak posljedica vremena primjene gnojidbe na pojedinim tretmanima te klimatskih čimbenika koje se odražavalo na stanje u tlu. Ovisno o tretmanima gnojidbe prinos zrna kukuruza u obje godine istraživanja nije bio statistički opravdan. U 2014. godini varirao je u vrlo uskom rasponu od 16, 2 t/ha do 16, 9 t/ha a u 2015. godini od 8, 3 t/ha do 8, 8 t/ha. Statistički opravdane razlike su utvrđene u količinama prinosa ovisno o godini istraživanja. 96, 3% utvrđen je veći prinos zrna kukuruza u 2014. godini u odnosu na 2015. godinu što se dijelom može objasniti agroekološkim uvjetima koji si vladali u 2014. godini, primjerice zbog velikih količina oborina koje su pogodovale rastu, razvoju i nalijevanju zrna.

Gnojidba ; Dušik ; Tlo ; Kukuruz

nije evidentirano

engleski

Effects of different time-applied nitrogen fertilization on corn production, BELJE d.d., BELJE, 2014. i 2015.

nije evidentirano

Fertilization ; Nitrogen ; Soil ; Maize

nije evidentirano

Podaci o izdanju

Fond stručne dokumentacije Zavoda za OPB Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

2016.

nije evidentirano

objavljeno

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)