Analiza i sprječavanje bacanja hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti (CROSBI ID 413980)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Cuglin, Ana-Maria
Petljak, Kristina
hrvatski
Analiza i sprječavanje bacanja hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti
Rad 'Sprječavanje bacanja hrane prilikom obavljanja ugostiteljske djelatnosti' analizira aktualnu temu, bacanja hrane na kraju lanca opskrbe hranom. Tema je to koja je vrlo aktualna, te je postala sve veći globalni problem. Današnji lanci opskrbe hranom postaju sve kompleksniji te je sve veći izazov za sve sudionike lanca, kako isporučiti odgovarajuće količine hrane, u odgovarajuće vrijeme uz što manje nepotrebno bacanje hrane. Cilj rada jest istražiti područje bacanja hrane u ugostiteljskoj industriji, na primjeru restorana. Za potrebe rada provedeno je eksplorativno istraživanje putem anonimnog anketnog upitnika na uzorku od 20 restorana. Rezultati su pokazali kako su restorani upoznati sa aktualnom temom, odnosno bacanjem hrane te kako se najviše hrane baca u fazi pripreme jela (prije nego što je hrana servirana gostu na stol). Postoji sve veća zabrinutost restorana u vezi otpada, međutim recikliranje ili doniranje hrane još uvijek nije postalo dio prakse restorana. Postoji potreba za osvješćivanjem zaposlenih, ali i samih gostiju da se sve veće količine hrane bacaju što se uz određene načine i metode može spriječiti.
ugostiteljska djelatnost ; bacanje hrane ; lanac opskrbe hranom ; restorani ; metode sprječavanja bacanja hrane
Diplomski rad, Sveučilišni diplomski studij Poslovne ekonomije, smjer Trgovina
engleski
Preventing food waste in the hospitality industry
nije evidentirano
hospitality industry ; food waste ; food supply chain ; restaurants ; prevention methods of the food waste
nije evidentirano
Podaci o izdanju
56
26.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Ekonomski fakultet, Zagreb
Zagreb