Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896684

NUTRITIVNE I ENERGETSKE KARAKTERISTIKE PIRA (Triticum spelta L.)


Jovičić Nives
NUTRITIVNE I ENERGETSKE KARAKTERISTIKE PIRA (Triticum spelta L.) 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
NUTRITIVNE I ENERGETSKE KARAKTERISTIKE PIRA (Triticum spelta L.)
(NUTRITION AND ENERGY PROPERTIES OF SPELT (Triticum spelta L.))

Autori
Jovičić Nives

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
15.07

Godina
2015

Stranica
64

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Pir, nutritivna svojstva, biomasa, energija
(Spelt, nutritional properties, biomass, energy,)

Sažetak
Pir, krupnik ili dinkel (Lat. Triticum spelta) jedna je od najstarijih žitarica, a potiče iz Azije. Od brončanog doba do srednjeg vijeka u Europi je bio vrlo važna žitarica međutim, uglavnom je bio zamijenjen drugim vrstama pšenice (Triticum aestivum i Triticum durum). Ova žitarica ponovno je dobila pažnju u protekla dva desetljeća zbog mogućnosti organskog uzgoja obzirom zahtijeva upotrebu manje gnojiva i pesticida u odnosu na običnu pšenicu. Zrno pira prerađuje se u različite svrhe dok pljeve, pljevice te stabljika zaostaju kao nusproizvod stoga je od značaja provesti istraživanje kako bi se utvrdila nutritivna svojstva zrna te energetska (goriva) svojstva pljeve i pljevice te stabljike pira. U radu su obuhvaćene dvije sorte pira Bc Vigor i Ostro. Nakon prikupljenih i homogeniziranih uzoraka za svaku sortu određen je kemijski sastav (nutritivna svojstva) zrna te energetska svojstva pljeva i pljevica te stabljike pira. Nutritivna svojstava zrna određena su prema standardnim metodama: sadržaj vode, pepela, škroba, proteina i masti. Od energetskih svojstava, u pljevama i pljevicama te stabljici pira, prema standardnim metodama određen je sadržaj vode, pepela, koksa, fiksirani ugljik, gornja i donja ogrjevna vrijednost (Hg i Hd) te sadržaj ugljika (C), vodika (H), dušika (N), sumpora, i kisika (O). Rezultati dobiveni u ovom istraživanju pokazali su da su pljeve i pljevice te stabljika pira, kao ostatak nakon upotrebe zrna u prehrambene svrhe, vrlo kvalitetna sirovina za proizvodnju energije, ponajviše zbog svoje visoke ogrjevne vrijednosti, većeg sadržaja koksa i manjeg sadržaja vode. To potvrđuju i dobiveni rezultati gornje ogrjevne vrijednosti od 17, 367 MJ/kg u stabljici i 16, 650 MJ/kg u pljevama i pljevicama sorte Bc Vigor, odnosno 17, 224 MJ/kg u stabljici i 16, 402 MJ/kg u pljevama i pljevicama kod sorte Ostro.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb