Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896669

ISKORISTIVOST SOJE RAZLIČITIH KULTIVARA ZA POTREBE PROIZVODNJE BIOGORIVA I HRANIDBU ŽIVOTINJA


Lakić, Josip
ISKORISTIVOST SOJE RAZLIČITIH KULTIVARA ZA POTREBE PROIZVODNJE BIOGORIVA I HRANIDBU ŽIVOTINJA 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
ISKORISTIVOST SOJE RAZLIČITIH KULTIVARA ZA POTREBE PROIZVODNJE BIOGORIVA I HRANIDBU ŽIVOTINJA
(USE OF DIFFERENT CULTIVARS OF SOYBEAN FOR BIOFUEL AND ANIMAL FEED PRODUCTION)

Autori
Lakić, Josip

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
29.02

Godina
2016

Stranica
57

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Zrno, stabljika, soja, sorte, sušenje, temperatura
(Grain, steam, soybeans, varieties, drying, temperature)

Sažetak
Soja (Glycinemax ( L.) Merrill) pripada starim ratarskim kulturama. Potječe iz Azije, s područja Dalekog istoka ( Kine, Japana, Indije i dr. ) gdje se uzgaja već više od 4.000 godina. Biljka se može koristiti u razne svrhe te je njena iskoristivost maksimalna ( koristi se sjeme i stabljika ). Sjeme soje jedan je od glavnih izvora jestivih ulja i bjelančevina za prehranu ljudi i hranidbu domaćih životinja. Ono može biti korišteno u razne industrijske svrhe, uz uvjet termičke dorade kako bi se inaktiviralo nepovoljno djelovanje ureaze i tripsininhibitora. Sirovo sojino sjeme izaziva probavne smetnje kod većine konzumenata stoga ga je potrebno doraditi kondukcijskim sušenjem (tostiranjem). Nakon termičke dorade jezgra soje se dalje prerađuje u razne svrhe dok stabljika preostaje kao nusproizvod. Kako bi se utvrdila nutritivna svojstva zrna i energetska ( goriva ) stabljike soje provedeno je istraživanje ovim načinom termičke dorade. Stabljika soje koristi se u energetske svrhe i u svrhe očuvanja plodnosti tla. Istraživanje je obuhvaćalo devet sorti soje (Lucija, Ana, Slavonka, Sivka, Gordana, Sanja, Galla PZO, Zagrepčanka i Mira). Nakon prikupljanja uzoraka, za svaku sortu je određen nutritivni sastav zrna i energetski sastav stabljike soje. Parametri su određeni prije i poslije termičke dorade kondukcijskim sušenjem. Od nutritivnih svojstava zrna prema standardnim metodama određen je : sadržaj vode, pepela, škroba, masti i bjelančevine. Od energetskih svojstava u stabljici standardnim metodama određen je: sadržaj vode, pepela, koksa, gornja (Hg) i donja (Hd) ogrjevna vrijednost i udio C, H, N i S. Sorte soje sušene su kondukcijskim sušenjem na temperaturama od 120, 140 i 160 °C, u vremenu od 12, 24, 36, 48 i 60 minuta.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Josip Lakić, (355032)