Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina (CROSBI ID 413879)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Rajić, Nikolina
Voća, Neven
hrvatski
Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina
Prema procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) svake godine propadne jedna trećina ukupne količine hrane proizvedene za ljudsku prehranu, što iznosi oko 1, 3 milijarde tona godišnje. Otpad od hrane, s obzirom na mogućnost sprječavanja njegova nastanka, možemo svrstati u nekoliko osnovnih kategorija: izbježan otpad, potencijalno izbježan otpad i neizbježan otpad. Otpad od hrane i pića ima značajan potencijal iskorištavanja kao sirovina za proizvodnju bioplina metodom anaerobne fermentacije. Anaerobna fermentacija je biokemijski proces u kojem se kompleksni organski spojevi razgrađuju djelovanjem različitih vrsta bakterija u anaerobnim uvjetima te kao produkt nastaje bioplin i fermentirani ostatak. Kvaliteta dobivenog bioplina određuje se prema udjelu metana koji je osnovni sastojak bioplina. Proizvedeni bioplina, odnosno pročišćeni do čisti metan može se upotrijebiti u različite svrhe, na primjer kao gorivo za gradske autobuse, za direktno spajanje na sustave plinske mreže te za proizvodnju električne i toplinske energije. Proizvedeni fermentirani ostatak nakon anaerobne fermentacije nema mirisa pa je pogodan kao gnojivo u poljoprivredi. Uporaba otpada od hrane kao sirovine za proizvodnju bioplina ima pozitivne ekološke, društvene i ekonomske učinke.
Otpad od hrane, bioplin, anaerobna fermentacija
nije evidentirano
engleski
Food waste as raw material for biogas production
nije evidentirano
Food waste, biogas, anaerobic fermentation
nije evidentirano
Podaci o izdanju
32
22.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb