Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina (CROSBI ID 413879)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Rajić, Nikolina Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina / Voća, Neven (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Rajić, Nikolina

Voća, Neven

hrvatski

Otpad od hrane kao sirovina za proizvodnju bioplina

Prema procjenama Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) svake godine propadne jedna trećina ukupne količine hrane proizvedene za ljudsku prehranu, što iznosi oko 1, 3 milijarde tona godišnje. Otpad od hrane, s obzirom na mogućnost sprječavanja njegova nastanka, možemo svrstati u nekoliko osnovnih kategorija: izbježan otpad, potencijalno izbježan otpad i neizbježan otpad. Otpad od hrane i pića ima značajan potencijal iskorištavanja kao sirovina za proizvodnju bioplina metodom anaerobne fermentacije. Anaerobna fermentacija je biokemijski proces u kojem se kompleksni organski spojevi razgrađuju djelovanjem različitih vrsta bakterija u anaerobnim uvjetima te kao produkt nastaje bioplin i fermentirani ostatak. Kvaliteta dobivenog bioplina određuje se prema udjelu metana koji je osnovni sastojak bioplina. Proizvedeni bioplina, odnosno pročišćeni do čisti metan može se upotrijebiti u različite svrhe, na primjer kao gorivo za gradske autobuse, za direktno spajanje na sustave plinske mreže te za proizvodnju električne i toplinske energije. Proizvedeni fermentirani ostatak nakon anaerobne fermentacije nema mirisa pa je pogodan kao gnojivo u poljoprivredi. Uporaba otpada od hrane kao sirovine za proizvodnju bioplina ima pozitivne ekološke, društvene i ekonomske učinke.

Otpad od hrane, bioplin, anaerobna fermentacija

nije evidentirano

engleski

Food waste as raw material for biogas production

nije evidentirano

Food waste, biogas, anaerobic fermentation

nije evidentirano

Podaci o izdanju

32

22.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)