Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije (CROSBI ID 413875)

Ocjenski rad | diplomski rad

Maričić, Magdalena Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2016

Podaci o odgovornosti

Maričić, Magdalena

Matin, Ana

hrvatski

Utjecaj temperature sušenja na intenzitet obojenja cvatova nevena za potrebe prehrambene industrije

Neven (Calendula officinalis L.) je jednogodišnja, rijetko dvogodišnja biljna vrsta. Pripada porodici Asteraceae i rodu Calendula. Listovi su u rozeti i dlakavi su. Cvjetovi su žute- narančaste boje, uveseljavaju i daju prekrasno šarenilo vrtovima od proljeća pa sve do kasne jeseni. Neven se u Europi pa tako i kod nas uzgaja zbog svoje ukrasne vrijednosti, ljekovitosti, ali se sve više upotrebljava i u prehrambenoj industriji. Cvjetovi i listovi su jestivi te se mogu konzumirati svježi ili osušeni. Za neven se čak može reći kako je riječ o jednoj od najdragocjenijih biljaka zapadnoeuropske biljne medicine. Officinalis znači ljekovit, a caledus- nebesko, nešto lijepo. Cvijetovi nevena vrlo brzo nakon ubiranja gube svoja svojstva, te ih je potrebno što prije termički obraditi. Sve je veća potražnja za sušenim cvijećem, stoga je i cilj ovog rada bio istražiti utjecaj različitih temperatura dehidriranja na kvalitativna svojstva cvjetova nevena. U ovom radu su korišteni cvatovi nevena narančaste i žute boje. Sušeni su na tri različite temperature (41°C, 52°C i 63°C), te su utvrđene kemijske karakteristike prije i nakon procesa konvekcijskog sušenja dehidriranjem. Konvekcijskim sušenjem jezičastih cvjetova nevena na tri temperature do zahtIjevane vlažnosti od 12% utvrđeno je da između istraživanih kultivara ne postoje značajne razlike u odnosu na temperaturu dehidriranja i početne vlažnosti. U istraživanju su praćeni i sadržaj pepela, masti, škroba te promjene u intenzitetu boje.

neven , ljekovit, dehidracija, temperatura, kemijske karakteristike

nije evidentirano

engleski

The effect of the drying temperature on the intensity of coloring of marigolds for the food industry

nije evidentirano

marigold , medicinally, dehydration, temperature, chemical characteristics

nije evidentirano

Podaci o izdanju

47

17.11.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)