Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896637

Energija aktivacije i nutritivne vrijednosti zobi u ovisnosti o temperaturi sušenja


Pankretić, Iva
Energija aktivacije i nutritivne vrijednosti zobi u ovisnosti o temperaturi sušenja 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Energija aktivacije i nutritivne vrijednosti zobi u ovisnosti o temperaturi sušenja
(Activation energy and nutritional properties of oats depending on the drying temperature)

Autori
Pankretić, Iva

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2016

Stranica
43

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Zob, zrno, termička dorada, nutritivna svojstva, sušenje
(Oats, grain, thermal processing, nutritional values, drying)

Sažetak
Zob (Avena sativa L.) uvrštava se u porodicu trava. Za hranidbu životinja koristi se zelena masa i u smjesi s leguminozama. U hranidbi stoke može se koristi i zrno koje se zbog svoje kvalitete sve češće koristi u ljudskoj prehrani pod pojmom „zdrava prehrana.“ Odličan je izvor ugljikohidrata, masti, kalcija, sadrži visok udio vlakana, vitamina, minerala te antioksidanta, zbog kojih pozitivno utječe na ljudski organizam odnosno imuno sustav. Nakon žetve zob može imati povećan udio vlage i potrebno ju je termički doraditi sušenjem. Najčešća termička dorada je konvekcijsko sušenje kojim se može utjecati na promjenu nutritivnih svojstava zobi. Kako bi se utvrdila nutritivna svojstva zrna zobi provedeno je istraživanje ovim načinom termičke dorade. Istraživanje je provedeno na sortama Joker, Zvolen, Šampionka, Zlatna grana i Vendelija na 3 različite temperature zraka (50, 60, 70 °C). Nakon sušenja određena je brzina otpuštanja vode iz zrna zobi te utjecaj temperature na njihova nutritivna svojstva (sadržaj vode, pepela, masti i škroba).

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb