Energija aktivacije i nutritivne vrijednosti zobi u ovisnosti o temperaturi sušenja (CROSBI ID 413862)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Pankretić, Iva
Matin, Ana
hrvatski
Energija aktivacije i nutritivne vrijednosti zobi u ovisnosti o temperaturi sušenja
Zob (Avena sativa L.) uvrštava se u porodicu trava. Za hranidbu životinja koristi se zelena masa i u smjesi s leguminozama. U hranidbi stoke može se koristi i zrno koje se zbog svoje kvalitete sve češće koristi u ljudskoj prehrani pod pojmom „zdrava prehrana.“ Odličan je izvor ugljikohidrata, masti, kalcija, sadrži visok udio vlakana, vitamina, minerala te antioksidanta, zbog kojih pozitivno utječe na ljudski organizam odnosno imuno sustav. Nakon žetve zob može imati povećan udio vlage i potrebno ju je termički doraditi sušenjem. Najčešća termička dorada je konvekcijsko sušenje kojim se može utjecati na promjenu nutritivnih svojstava zobi. Kako bi se utvrdila nutritivna svojstva zrna zobi provedeno je istraživanje ovim načinom termičke dorade. Istraživanje je provedeno na sortama Joker, Zvolen, Šampionka, Zlatna grana i Vendelija na 3 različite temperature zraka (50, 60, 70 °C). Nakon sušenja određena je brzina otpuštanja vode iz zrna zobi te utjecaj temperature na njihova nutritivna svojstva (sadržaj vode, pepela, masti i škroba).
zob, zrno, termička dorada, nutritivna svojstva, sušenje
nije evidentirano
engleski
Activation energy and nutritional properties of oats depending on the drying temperature
nije evidentirano
oats, grain, thermal processing, nutritional values, drying
nije evidentirano
Podaci o izdanju
43
28.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb