Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Energija aktivacije i nutritivne vrijednosti zobi u ovisnosti o temperaturi sušenja (CROSBI ID 413862)

Ocjenski rad | diplomski rad

Pankretić, Iva Energija aktivacije i nutritivne vrijednosti zobi u ovisnosti o temperaturi sušenja / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2016

Podaci o odgovornosti

Pankretić, Iva

Matin, Ana

hrvatski

Energija aktivacije i nutritivne vrijednosti zobi u ovisnosti o temperaturi sušenja

Zob (Avena sativa L.) uvrštava se u porodicu trava. Za hranidbu životinja koristi se zelena masa i u smjesi s leguminozama. U hranidbi stoke može se koristi i zrno koje se zbog svoje kvalitete sve češće koristi u ljudskoj prehrani pod pojmom „zdrava prehrana.“ Odličan je izvor ugljikohidrata, masti, kalcija, sadrži visok udio vlakana, vitamina, minerala te antioksidanta, zbog kojih pozitivno utječe na ljudski organizam odnosno imuno sustav. Nakon žetve zob može imati povećan udio vlage i potrebno ju je termički doraditi sušenjem. Najčešća termička dorada je konvekcijsko sušenje kojim se može utjecati na promjenu nutritivnih svojstava zobi. Kako bi se utvrdila nutritivna svojstva zrna zobi provedeno je istraživanje ovim načinom termičke dorade. Istraživanje je provedeno na sortama Joker, Zvolen, Šampionka, Zlatna grana i Vendelija na 3 različite temperature zraka (50, 60, 70 °C). Nakon sušenja određena je brzina otpuštanja vode iz zrna zobi te utjecaj temperature na njihova nutritivna svojstva (sadržaj vode, pepela, masti i škroba).

zob, zrno, termička dorada, nutritivna svojstva, sušenje

nije evidentirano

engleski

Activation energy and nutritional properties of oats depending on the drying temperature

nije evidentirano

oats, grain, thermal processing, nutritional values, drying

nije evidentirano

Podaci o izdanju

43

28.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)