Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896587

Mogućnosti Hrvatskog govedarstva u proizvodnji goveđeg mesa


Konjačić, Miljenko; Kelava, Nikolina; Ivanković, Ante
Mogućnosti Hrvatskog govedarstva u proizvodnji goveđeg mesa // Zbornik predavanja VII. Savjetovanja uzgajivača goveda u RH / Bulić, Vesna (ur.).
Zagreb: Hrvatska poljoprivredna agencija, 2011. str. 43-49 (predavanje, domaća recenzija, cjeloviti rad (in extenso), stručni)


Naslov
Mogućnosti Hrvatskog govedarstva u proizvodnji goveđeg mesa
(Possibilities of Croatian cattle breeding in beef production)

Autori
Konjačić, Miljenko ; Kelava, Nikolina ; Ivanković, Ante

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u zbornicima skupova, cjeloviti rad (in extenso), stručni

Izvornik
Zbornik predavanja VII. Savjetovanja uzgajivača goveda u RH / Bulić, Vesna - Zagreb : Hrvatska poljoprivredna agencija, 2011, 43-49

Skup
VII. Savjetovanje uzgajivača goveda u RH

Mjesto i datum
Vukovar, Hrvatska, 10-11.11.2011

Vrsta sudjelovanja
Predavanje

Vrsta recenzije
Domaća recenzija

Ključne riječi
Goveđe meso, proizvodnja, mogućnosti
(Beef meat, production, possibilities)

Sažetak
Proizvodnja goveđeg mesa bila je najvažnija poljoprivredna grana osamdesetih godina prošlog stoljeća. Oko polovice tadašnje proizvodnje izvožena je na područje EU te je tada i stvorena robna marka hrvatske mlade junetine (baby-beef). Ponovnim otvaranjem tržišta Bliskog istoka uz EU, tovilišta u RH se počinju intenzivnije puniti no problem leži u dostupnosti kvalitetne teladi za tov na domaćem tržištu. Potrebno je intenzivnije raditi na povećanju krava u sustavu krava-tele, početi s korištenjem uporabnih križanja u stadima koja se bave proizvodnjom mlijeka (na 5-10% stada koristi bikove mesnih pasmina), mušku holštajnsku telad koristi za proizvodnju telećeg mesa, a simentalsku toviti do većih završnih masa.

Izvorni jezik
Engleski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb