Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja (CROSBI ID 413821)

Ocjenski rad | diplomski rad

Vukoje, Ivana Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2016

Podaci o odgovornosti

Vukoje, Ivana

Matin, Ana

hrvatski

Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja

Gerber (Gerbera jamesonii L.) je ukrasna biljna vrsta iz porodice Asteraceae. Iako je veoma atraktivno, svježe rezano cvijeće je dosta skupo i kratkog životnog vijeka. Sušeno cvijeće prednjači nad rezanim cvijećem zbog svoje sposobnosti da dugo zadržava svoju estetsku vrijednost uz manje njege, a i niža mu je cijena u odnosu na svježe cvijeće. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su pojedinačni cvjetovi kultivara gerbera crvene, žute, bijele i roze boje. Cvjetovi su sušeni prirodnim sušenjem i dehidriranjem na temperaturama: cijeli cvjetovi na 41 °C, cvjetovi kojima su uklonjene dlakave peraste čekinje na 41 °C i cijeli cvjetovi na 52 °C, te su im utvrđene kemijske karakteristike prije i nakon prirodnog i konvekcijskog sušenja dehidriranjem.

rezano cvijeće, gerber, Gerbera jamesonii L., sušenje, kvalitativna svojstva

nije evidentirano

engleski

Qualitative properties of gerbera inflorescences treated with different temperatures and drying methods

nije evidentirano

cut flowers, Gerbera, Gerbera jamesonii L., dehydrating process, qualitative properties

nije evidentirano

Podaci o izdanju

51

30.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)