Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja (CROSBI ID 413821)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Vukoje, Ivana
Matin, Ana
hrvatski
Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja
Gerber (Gerbera jamesonii L.) je ukrasna biljna vrsta iz porodice Asteraceae. Iako je veoma atraktivno, svježe rezano cvijeće je dosta skupo i kratkog životnog vijeka. Sušeno cvijeće prednjači nad rezanim cvijećem zbog svoje sposobnosti da dugo zadržava svoju estetsku vrijednost uz manje njege, a i niža mu je cijena u odnosu na svježe cvijeće. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su pojedinačni cvjetovi kultivara gerbera crvene, žute, bijele i roze boje. Cvjetovi su sušeni prirodnim sušenjem i dehidriranjem na temperaturama: cijeli cvjetovi na 41 °C, cvjetovi kojima su uklonjene dlakave peraste čekinje na 41 °C i cijeli cvjetovi na 52 °C, te su im utvrđene kemijske karakteristike prije i nakon prirodnog i konvekcijskog sušenja dehidriranjem.
rezano cvijeće, gerber, Gerbera jamesonii L., sušenje, kvalitativna svojstva
nije evidentirano
engleski
Qualitative properties of gerbera inflorescences treated with different temperatures and drying methods
nije evidentirano
cut flowers, Gerbera, Gerbera jamesonii L., dehydrating process, qualitative properties
nije evidentirano
Podaci o izdanju
51
30.09.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb