Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896469

Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja


Vukoje, Ivana
Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja 2016., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Kvalitativna svojstva cvatova gerbera tretirana različitim temperaturama i načinima sušenja
(Qualitative properties of gerbera inflorescences treated with different temperatures and drying methods)

Autori
Vukoje, Ivana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
30.09

Godina
2016

Stranica
51

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Rezano cvijeće, gerber, Gerbera jamesonii L., sušenje, kvalitativna svojstva
(Cut flowers, Gerbera, Gerbera jamesonii L., dehydrating process, qualitative properties)

Sažetak
Gerber (Gerbera jamesonii L.) je ukrasna biljna vrsta iz porodice Asteraceae. Iako je veoma atraktivno, svježe rezano cvijeće je dosta skupo i kratkog životnog vijeka. Sušeno cvijeće prednjači nad rezanim cvijećem zbog svoje sposobnosti da dugo zadržava svoju estetsku vrijednost uz manje njege, a i niža mu je cijena u odnosu na svježe cvijeće. Za potrebe ovog istraživanja korišteni su pojedinačni cvjetovi kultivara gerbera crvene, žute, bijele i roze boje. Cvjetovi su sušeni prirodnim sušenjem i dehidriranjem na temperaturama: cijeli cvjetovi na 41 °C, cvjetovi kojima su uklonjene dlakave peraste čekinje na 41 °C i cijeli cvjetovi na 52 °C, te su im utvrđene kemijske karakteristike prije i nakon prirodnog i konvekcijskog sušenja dehidriranjem.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb