Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi !

Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe (CROSBI ID 413807)

Ocjenski rad | diplomski rad

Solina, Antonija Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe / Matin, Ana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, . 2016

Podaci o odgovornosti

Solina, Antonija

Matin, Ana

hrvatski

Iskoristivost ukupne mase buče u prehrambene i energetske svrhe

Buča (Cucurbita pepo L.) se u Hrvatskoj uzgaja prvenstveno s ciljen proizvodnje bučinog ulja. Udio sjemenki u odnosu na cijelu masu buče iznosi samo 3%, što dovodi do visoke cijene bučinog ulja, dok se čak 97% od ukupne mase buče odnosi na meso, pulpu i koru. Meso buče bogat je izvor vitamina i beta karotena koji štiti ogranizam od utjecaja slobodnih radikala, jača imunitet, štiti zdravlje očiju te pomaže sniziti kolesterol u krvi. Ovisno o kultivaru i uvjetima uzgoja meso u 100 grama sadrži 0, 6 - 1, 8 g proteina, do 0, 2 g lipida, 4, 6 - 5, 6 g ugljikohidrata te 80 - 96 % vode. Meso se unatoč brojnim kvalitetama danas slabo iskorištava i najčešće zaorava, a samo u manjoj mjeri koristi u neposrednoj ishrani svinja. U radu su obuhvaćene dvije sorte buča (Cindarella i Golden), a cilj rada je utvrditi iskoristivost ukupne mase buče pod utjecajem tri različite temperature konvekcijskog sušenja (50, 60 i 70ºC). Prema standardnim metodama određen je sadržaj vode, pepela, masti i škroba u mesu obje sorte kao i udio koksa, donje i gornje ogrjevne vrijednosti kore i sjemenki s ciljem utvrđivanja njihove energetske iskoristivosti.

buča ; meso buče ; kora ; sjemenke ; sušenje ; energetska iskoristivost

nije evidentirano

engleski

Utilization of the total pumpkins mass in nutritional and energy purposes

nije evidentirano

pumpkin ; pumpkin meat ; peel ; seeds ; drying ; energy efficiency

nije evidentirano

Podaci o izdanju

40

19.09.2016.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)