Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva sušenja latica ljiljana (Lilium spp.) (CROSBI ID 413804)
Ocjenski rad | diplomski rad
Podaci o odgovornosti
Maček, Mateja
Matin, Ana
hrvatski
Utjecaj temperature sušenja na kvalitativna svojstva sušenja latica ljiljana (Lilium spp.)
Ljiljani su vrlo popularno cvijeće i koriste se u dekorativne svrhe. Osim što krase vrtove kuća, nalazimo ih i u interijerima kao rezano cvijeće. Posebni su i zbog svog ugodnog mirisa. Nekada se vjerovalo da su ljekoviti pa su se radili i recepti za lječenje groznice no dokazalo se da nije tako. Poznato je puno vrsta ljiljana, a još više hibrida koji se danas mogu naći na tržištu. Uglavnom se koriste kao rezano cvijeće međutim kako vremenom gube svoja dekorativna svojstva sve je veća potražnja za sušenim cvijećem stoga je cilj ovoga rada bio istražiti utjecaje 3 tretmana različitim temperaturama (60°, 80° i 100°C) na kvalitativna svojstva latica Lilium ´Yellow County´ i Lilium ´New Wave´. Ovdje spadaju sadržaj vode, pepela, ulja, brzina otpuštanja vode u laticama ljiljana te promjena boje latica. Dobiveni rezultati u ovom istraživanju pokazuju kako postoje razlike među temperaturama dehidriranja latica Lilium ´Yellow County´ i Lilium ´New Wave´. Optimalnom temperaturom dehidracije za sušenje latica ljiljana pokazala se temperatura od 60° jer je otpuštanje vode pri toj temperaturi sporije nego kod ostalih dviju navedenih. Isto tako promjena boja latica Lilium ´Yellow County´ i Lilium ´New Wave´ je pri toj temperaturi stabilnija i mijenja se postepeno te poprima tamniju nijansu.
Lilium ´Yellow County´ ; Lilium ´New Wave´ ; kvalitativna svojstva ; dehidriranje ; brzina otpuštanja vode ; promjena boje
nije evidentirano
engleski
Drying temperature effect on the qualitative properties of lilac petals
nije evidentirano
Lilium ´Yellow County´ ; Lilium ´New Wave´ ; qualitative properties ; dehydration ; water release rate ; discoloration
nije evidentirano
Podaci o izdanju
38
29.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb