Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896434

Svojstva latica božura nakon sušenja pri različitim temperaturama


Bušelić, Dajana
Svojstva latica božura nakon sušenja pri različitim temperaturama 2017., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Svojstva latica božura nakon sušenja pri različitim temperaturama
(Peony petals properties after drying at different temperatures)

Autori
Bušelić, Dajana

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
28.09

Godina
2017

Stranica
37

Mentor
Matin, Ana

Ključne riječi
Božur ; latice ; sušenje ; cvijet ; temperatura
(Peony ; petals ; drying ; flower ; temperature)

Sažetak
Božur ( Paeonia L.) je trajnica porijeklom iz dijela Azije, Europe i Amerike. Cijenjen je zbog svojih prekrasnih, velikih i različito obojenih cvjetova od bijele, svjetlo do tamno ružičaste, crvene pa i žute boje. Latinsko ime roda Paeonia potječe od Peona, boga medicine iz grčke mitologije. Primarni uzgoj božura kod nas je za rezani cvijet. S obzirom na to da rezani cvijet ne može dugo zadržati primarni oblik, sve je veća potražnja za osušenim laticama cvijeća za višenamjensku upotrebu. Kako bi se očuvala svojstva latica božura, ponajviše boje, važno ih je termički doraditi optimalnim načinom sušenja uzimajući u obzir temperaturu i vrijeme sušenja. Za potrebe istraživanja korištene su latice bijele, ružičaste i ljubičaste boje božura. Latice su sušene na tri različite temperature (40°C, 50°C, 60°C). Najbrže sušenje latica zabilježeno je pri temperaturi od 60°C. Ukupan sadržaj pepela, masti te udjela C, H, N, S utvrđen je na svježim i sušenim laticama božura.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)



POVEZANOST RADA


Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb