Kemijski sastav i biološka aktivnost eteričnog ulja iz sjemenki gorke naranče (CROSBI ID 413790)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Vučković, Ana
Burčul, Franko
hrvatski
Kemijski sastav i biološka aktivnost eteričnog ulja iz sjemenki gorke naranče
Gorka naranča (<i>Citrus aurantium</i> L.) je biljka iz porodice Rutaceae koja je nastala križanjem pomela (<i>Citrus maxima</i> Merr.) i mandarine (<i>Citrus reticulata</i> Blanco, 1837). Proizvodi eterična ulja u cvijetu, listu, plodu, kori i sjemenkama. Eterično ulje sjemenki gorke naranče izolirano je metodom vodene destilacije u aparaturi po Clevengeru te mu je određen kemijski sastav vezanim sustavom plinska kromatografija – masena spektrometrija (GC-MS). Analizom je dobiveno da je najzastupljeniji spoj limonen (45, 5 %) i upravo je on odgovoran za specifičan miris eteričnog ulja. Antioksidacijska aktivnost određena je metodama FRAP i DPPH te je utvrđeno da ispitivano eterično ulje ima slaba antioksidacijska svojstva što se moglo i pretpostaviti s obzirom na njegov kemijski sastav budući da limonen zauzima gotovo polovicu masenog udjela smjese hlapljivih spojeva u eteričnom ulju. Ispitana je i sposobnost inhibicije enzima acetilkolinesteraze metodom po Ellmanu i utvrđeno je da eterično ulje pokazuje jako malu sposobnost inhibicije acetilkolinesteraze.
gorka naranča, eterično ulje, antioksidacijska aktivnost, acetilkolinesteraza
nije evidentirano
engleski
Chemical composition and biological activity of essential oil from bitter orange seeds
nije evidentirano
bitter orange, essential oil, antioxidant activity, acetylcholinesterase
nije evidentirano
Podaci o izdanju
36
26.09.2017.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Kemijsko-tehnološki fakultet u Splitu
Split