Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme (CROSBI ID 652619)

Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija

Bota, Ivana ; Ćosić, Elena ; Bolić, Adriana ; Milardović, Ivana ; Dumanić, Klara ; Grubišić Čabo, Sara ; Stipišić, Martina ; Burčul, Franko. Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme // 6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017, Knjiga sažetaka / Bojić, Mirza ; Sertić, Miranda (ur.). Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, 2017. str. 52-52

Podaci o odgovornosti

Bota, Ivana ; Ćosić, Elena ; Bolić, Adriana ; Milardović, Ivana ; Dumanić, Klara ; Grubišić Čabo, Sara ; Stipišić, Martina ; Burčul, Franko.

hrvatski

Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme

Zeleni čaj (<i>Camellia sinensis</i> (L.) Kuntze, Theaceae) se kultivira već stoljećima s prvim početcima u Indiji i Kini. Kada se usporedi s ostalim čajevima ima najvišu koncentraciju polifenola te je najčešće konzumirani napitak nakon vode. Mnoge studije pokazuju kako ispijanje zelenog čaja ima brojne pozitivne učinke (antioksidacijski, antikancerogeni itd.) [1]. </br> Smatra se da različiti prooksidansi i slobodni radikali pridonose nastanku oksidacijskog stresa, a time i procesu starenja kao i razvoju brojnih zdravstvenih problema kao što su različite kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, tumorska oboljenja i dr. [2]. Ekstrakt zelenog čaja sadrži različite polifenolne spojeve koji pokazuju antioksidacijska svojstva, ipak dominantne komponente su flavan-3-olski monomeri - katehini gdje su epigalokatehin-3-galat i epikatehin-3-galat najaktivnije komponente [3]. Antioksidansi su tvari, prisutne u niskoj koncentraciji, koje mogu odgoditi ili spriječiti oksidaciju neke druge tvari. </br> Cilj ovog rada bio je određivanje sastava i antioksidacijske aktivnosti osamnaest (18) ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o temperaturi vode korištene za pripremu (80, 85, i 90°C) vremenu ekstrakcije (3, 4, i 5 minuta) te načinu pripreme (poklopljena ili otklopljena čaša). </br> Za određivanje sadržaja ukupnih fenola u ekstraktu korištena je Folin- Ciocalteu metoda, dok je za određivanje ukupnog sadržaja katehina korištena metoda s vanilinom. Antioksidacijska aktivnost je određivana dvjema najčešće korištenim metodama i to: DPPH (metoda "gašenja" slobodnih radikala) te FRAP metoda (metoda bazirana na redukciji Fe<sup>3+</sup> u Fe<sup>2+</sup>). </br> Rezultati ukazuju na jasnu razliku u sadržaju katehina i fenola između ekstrakata zelenog čaja pri različitim parametrima. Uzorak zelenog čaja koji se ekstrahirao 3 minute pri 80 °C u otklopljenoj čaši sadržavao je ukupno 213, 8 mg/L fenola i 60 mg/L katehina dok je uzorak zelenog čaja koji se ekstrahirao 5 minuta pri 90 °C u poklopljenoj čaši sadržavao ukupno 427, 8 mg/L fenola i 113, 61 mg/L katehina. Svi uzorci su pokazali značajnu antioksidacijsku aktivnost.

zeleni čaj, antioksidacijska svojstva, ukupni fenoli, ukupni katehini

Rad je nagrađen nagradom za jedan od pet najboljih radova.

engleski

Green Tea Extracts Antioxidant Properties and Composition Depending on Preparation Procedure

nije evidentirano

green tea, antioxidant properties, total phenolics, total catechins

nije evidentirano

Podaci o prilogu

52-52.

2017.

objavljeno

Podaci o matičnoj publikaciji

6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017, Knjiga sažetaka

Bojić, Mirza ; Sertić, Miranda

Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu

978-953-6256-88-4

Podaci o skupu

6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017

poster

27.05.2017-27.05.2017

Zagreb, Hrvatska

Povezanost rada

Kemija