Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme (CROSBI ID 652619)
Prilog sa skupa u zborniku | sažetak izlaganja sa skupa | domaća recenzija
Podaci o odgovornosti
Bota, Ivana ; Ćosić, Elena ; Bolić, Adriana ; Milardović, Ivana ; Dumanić, Klara ; Grubišić Čabo, Sara ; Stipišić, Martina ; Burčul, Franko.
hrvatski
Antioksidacijska svojstva i sastav ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o načinu pripreme
Zeleni čaj (<i>Camellia sinensis</i> (L.) Kuntze, Theaceae) se kultivira već stoljećima s prvim početcima u Indiji i Kini. Kada se usporedi s ostalim čajevima ima najvišu koncentraciju polifenola te je najčešće konzumirani napitak nakon vode. Mnoge studije pokazuju kako ispijanje zelenog čaja ima brojne pozitivne učinke (antioksidacijski, antikancerogeni itd.) [1]. </br> Smatra se da različiti prooksidansi i slobodni radikali pridonose nastanku oksidacijskog stresa, a time i procesu starenja kao i razvoju brojnih zdravstvenih problema kao što su različite kardiovaskularne i neurodegenerativne bolesti, tumorska oboljenja i dr. [2]. Ekstrakt zelenog čaja sadrži različite polifenolne spojeve koji pokazuju antioksidacijska svojstva, ipak dominantne komponente su flavan-3-olski monomeri - katehini gdje su epigalokatehin-3-galat i epikatehin-3-galat najaktivnije komponente [3]. Antioksidansi su tvari, prisutne u niskoj koncentraciji, koje mogu odgoditi ili spriječiti oksidaciju neke druge tvari. </br> Cilj ovog rada bio je određivanje sastava i antioksidacijske aktivnosti osamnaest (18) ekstrakta zelenog čaja u ovisnosti o temperaturi vode korištene za pripremu (80, 85, i 90°C) vremenu ekstrakcije (3, 4, i 5 minuta) te načinu pripreme (poklopljena ili otklopljena čaša). </br> Za određivanje sadržaja ukupnih fenola u ekstraktu korištena je Folin- Ciocalteu metoda, dok je za određivanje ukupnog sadržaja katehina korištena metoda s vanilinom. Antioksidacijska aktivnost je određivana dvjema najčešće korištenim metodama i to: DPPH (metoda "gašenja" slobodnih radikala) te FRAP metoda (metoda bazirana na redukciji Fe<sup>3+</sup> u Fe<sup>2+</sup>). </br> Rezultati ukazuju na jasnu razliku u sadržaju katehina i fenola između ekstrakata zelenog čaja pri različitim parametrima. Uzorak zelenog čaja koji se ekstrahirao 3 minute pri 80 °C u otklopljenoj čaši sadržavao je ukupno 213, 8 mg/L fenola i 60 mg/L katehina dok je uzorak zelenog čaja koji se ekstrahirao 5 minuta pri 90 °C u poklopljenoj čaši sadržavao ukupno 427, 8 mg/L fenola i 113, 61 mg/L katehina. Svi uzorci su pokazali značajnu antioksidacijsku aktivnost.
zeleni čaj, antioksidacijska svojstva, ukupni fenoli, ukupni katehini
Rad je nagrađen nagradom za jedan od pet najboljih radova.
engleski
Green Tea Extracts Antioxidant Properties and Composition Depending on Preparation Procedure
nije evidentirano
green tea, antioxidant properties, total phenolics, total catechins
nije evidentirano
Podaci o prilogu
52-52.
2017.
objavljeno
Podaci o matičnoj publikaciji
6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017, Knjiga sažetaka
Bojić, Mirza ; Sertić, Miranda
Zagreb: Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu
978-953-6256-88-4
Podaci o skupu
6. Simpozij studenata farmacije i medicinske biokemije FARMEBS 2017
poster
27.05.2017-27.05.2017
Zagreb, Hrvatska