Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza (CROSBI ID 413763)

Ocjenski rad | diplomski rad

Skelin, Mirta Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza / Kiš, Goran (mentor); Duvnjak, Marija (neposredni voditelj). Zagreb, Agronomski fakultet, . 2017

Podaci o odgovornosti

Skelin, Mirta

Kiš, Goran

Duvnjak, Marija

hrvatski

Utjecaj vremena siliranja i dodatka na in vitro buražnu probavljivost vlakana u silaži cijele biljke kukuruza

Silaža cijele biljke kukuruza je glavno voluminozno krmivo obroka mliječnih krava. Poznata je važnost vlakana silaže u hranidbi životinja, no nije poznato da li se tijekom jednogodišnjeg skladištenja silaže mijenja probavljivost vlakana i suhe tvari. Također, dosadašnja istraživanja pokazuju aktivnost mikroorganizma inokulanta u stabilnoj fazi siliranja te promjene sastava i probavljivosti proteina, ali je nepoznat utjecaj na sastav i probavljivost vlakana. Stoga je cilj ovog istraživanja utvrditi utjecaj inokulanta i produženog vremena odležavanja na sadržaj vlakana mjerenih kao neutralna detergent vlakna (NDV) i in vitro probavljivosti NDV i (suhe tvari) ST u silažama cijele biljke kukuruza. U istraživanju je masa za siliranje podijeljena u dvije skupine, jedna je tretirana inokulantom druga je bez inokulanta. Silaže su uzorkovane u periodu od godine dana, s ukupno osam uzorkovanja (0., 5., 15., 48., 98., 182., 274. i 364. dan). U pripremljenim uzorcima određen je sadržaj NDV-a, in vitro buražna probavljivost ST i NDV nakon 24 i 48 sati u DaisyII ANKOM inkubatoru. Period izuzimanja silaže, dodatak inokulanta i njihova interakcija imali su značajan utjecaj na sadržaj NDV-a. Rezultati rada ukazuju da period izuzimanja silaže značajno utječe na snižavanje in vitro probavljivosti suhe tvari i NDV dok dodatak inokulanta nije imao utjecaj na probavljivost ST i NDV silaža cijele biljke kukuruza.

kukuruz, silaža, NDV, probavljivost, inokulant, odležavanje

nije evidentirano

engleski

Influence of length of storage and inoculation on changes of in vitro ruminal digestibility of fibers in whole plant corn silage

nije evidentirano

corn, silage, NDF, digestibility, inoculant, storage

nije evidentirano

Podaci o izdanju

35

27.09.2017.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)