Gen centri i bioraznolikost paprike (Capsicum spp.) (CROSBI ID 413738)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Žarak, Matea
Bolarić, Snježana
Vokurka, Aleš
hrvatski
Gen centri i bioraznolikost paprike (Capsicum spp.)
Paprika je jedna od najpopularnijih vrsta povrća u svijetu, a uz to ju je uz zadovoljene minimalne tehnološke uvjete ednostavno i uzgojiti. Svaki vrt u koji se zasadi obogaćuje širokom paletom sorata i boja koje variraju od zelene, žute, narančaste, crvene, ljubičaste ili smeđe. Jedan od razloga njene omiljenosti je i njen okus, zbog kojeg je dio mnogih sirovih i kuhanih jela te predstavlja nezamjenjiv način. Cijenjena je zbog visokog sadržaja vitamin, šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju i u prerađenom stanju (konzervirana i smrznuta). Rod Capsicum spada u red Solanales i porodicu Solanaceae te je porijeklom iz Srednje i Južne Amerike. Najpoznatija i najraširenija vrsta u Europi je Capsicum annuum L., a slijede ju brojne vrste i tipovi paprike koji pripadaju drugim botaničkim vrstama roda Capsicum: Capsicum chinense Jacq., Capsicum frutescens L., Capsicum baccatum L. i dr. U Hrvatskoj uzgajaju se različiti tipovi paprike poput babure, tzv. paradajz paprike, kapije i rog paprike. Mnoge od ovih paprika se uzgajaju kao prehrambene povrtlarske vrste, kao začinsko bilje, ali i kao ornamentalne vrste. Osnovni ciljevi u oplemenjivanju paprike vezani su za oblik i veličinu ploda, kvalitetu ploda, okus i ljutost ploda, ranozrelost i otpornost na bolesti. Stoga, postoje klasične metode oplemenjivanja paprike i brojne biotehnološke tehnike i metode koje se koriste u oplemenjivačke svrhe. Od klasičnih oplemenjivačkih metoda, koje se danas koriste u oplemenjivanju, razlikujemo masovnu selekciju, pedigre metodu, metodu potomstva jednog sjemena, metodu povratnog križanja i rekurentnu selekciju, dok se od biotehnoloških tehnika koriste kultura protoplasta, in vitro kultura, somatska embriogeneza te metoda haploida. Neovisno o tome koja metoda oplemenjivanja se koristi, svaka u osnovi predstavlja selekciju, genetsku rekombinaciju te fiksaciju vrijednih agronomskih svojstava u novim linijama.
paprika, kapsaicin, bioraznolikost, gen centri, oplemenjivanje
nije evidentirano
engleski
Gene centers and biodiversity of paprika (Capsicum spp.)
nije evidentirano
paprika, capsaicin, biodiversity, gene centers, breeding
nije evidentirano
Podaci o izdanju
39
25.07.2016.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb