Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896213

Procjena morfoloških i agronomskih svojstava komercijalnih sorata crvene djeteline


Knezović, Martina
Procjena morfoloških i agronomskih svojstava komercijalnih sorata crvene djeteline 2015., diplomski rad, diplomski, Agronomski fakultet, Zagreb


Naslov
Procjena morfoloških i agronomskih svojstava komercijalnih sorata crvene djeteline
(Estimation of morphological and agricultural traits of commercial varieties of red clover)

Autori
Knezović, Martina

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Ocjenski radovi, diplomski rad, diplomski

Fakultet
Agronomski fakultet

Mjesto
Zagreb

Datum
07.10

Godina
2015

Stranica
35

Mentor
Bolarić, Snježana

Ključne riječi
Crvena djetelina, morfološka svojstva, agronomska svojstva, ANOVA, PCoA
(Red clover, morphological traits, agronomic traits, ANOVA, PCoA)

Sažetak
Crvena djetelina (Trifolium pratense L) je vrijedna krmna kultura koja se najčešće uzgaja gdje ne postoje uvijeti za intenzivnu agrotehniku, te u hladnijim i vlažnijim klimatskim uvjetima brdsko-planinskih područja. U Hrvatskoj je velika potražnja za sjemenom domaćeg sortimenta te kulture. Na Agronomskom fakultetu je prepoznat taj problem i u cilju riješavanja istog, radilo se na stvaranju domaćeg sortimenta crvene djeteline. Kao rezultat toga kreirana je domaća sorta za priznavanje, koju prije slanja komisiji za sortno priznavanje treba ispitati u poljskim pokusima. U ovom radu ispitat će se i usporediti navedena sorta za priznavanje kreirana na Agronomskom fakultetu u Zagrebu s komercijalnim sortama priznatim u Hrvatskoj. U pokusu je proučavano šest članova (jedan član predstavlja sortu za priznavanje kreiranu na Agronomskom fakultetu u Zagrebu, a ostale članove predstavljaju komercijalne sorte ´Nada´, ´Diana´, ´Start´, ´Viva´ i ´Viola´) pokus je postavljen po šemi slučajnog bloknog rasporeda u tri ponavljanja U pokusu su prikupljeni podaci o morfološkim svojstvima prema UPOV-deskriptoru za crvenu djetelinu i prinos zelene mase i suhe tvari. Prinos suhe tvari utvrdio se nakon sušenja uzorka zelene mase na 60°C, 48 sati. U analizi podataka proučavanih svojstava korištena je analiza varijance(ANOVA) i analiza glavnih koordinata (PCoA). Analizom morfoloških svojstava i PCoA analizom utvrđeno je da je oplemenjivačka linija AFZ-cd najsličnija sorti ´Viola´. Analizom agronomskih svojstava niti jedna sorta nije imala značajno veći prinos suhe tvari od oplemenjivačke linije AFZ-cd. U tom svojstvu je AFZ-cd bio u rangu sa sortama ´Viva´, ´Diana´ i ´Nada´.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Poljoprivreda (agronomija)POVEZANOST RADA


Projekt / tema
HRZZ-PA-04.01/48 - Utvrđivanje genskih skupova i divergentnost lokalnih populacija crvene djeteline u odnosu na komercijalne kultivare (Snježana Bolarić, )

Ustanove
Agronomski fakultet, Zagreb