Povijesni razvoj oplemenjivačkog rada na grahu (CROSBI ID 413726)
Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad
Podaci o odgovornosti
Sigal, Leonarda
Bolarić, Snježana
hrvatski
Povijesni razvoj oplemenjivačkog rada na grahu
Prva introdukcija graha (Phaseolus vulgaris L.) iz njegovih centara porijekla – Srednje Amerike i južnih Anda dogodila se 1492. godine nakon otkrića novog kontinenta, Amerike. Atraktivan izgled sjemena graha i njegova laki transport garantirao je nebrojene dodatne introdukcije ne samo iz Amerike već i iz drugih područja gdje je grah bio prethodno introduciran. Nakon domestikacije graha u gotovo svim dijelovima Svijeta, prirodna selekcija i ona od strane čovjeka vodila je stvaranju boljih i prinosnijih kultivara i prije poznavanja samih načela genetike. Ljudi su postupno uviđali veliki značaj graha kao namirnice zbog njegovih visokokvalitetnih nutritivnih vrijednosti, a proizvodnja graha kroz stoljeća naglo raste. Pri tome se javlja potreba za kvalitetnim, visokorodnim kultivarima graha, što je potaknulo znanstvenike oplemenjivače da između ostalog svoj rad na oplemenjivanju kultura usmjere i na stvaranje novih poboljšanih kultivara graha.
Phaseolus vulgaris L., podrijetlo, introdukcija, domestikacija, oplemenjivanje
nije evidentirano
engleski
Historical development of breeding work on beans
nije evidentirano
Phaseolus vulgaris L., origin, introduction, domestication, breeding
nije evidentirano
Podaci o izdanju
33
22.09.2015.
obranjeno
Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj
Agronomski fakultet
Zagreb