Nalazite se na CroRIS probnoj okolini. Ovdje evidentirani podaci neće biti pohranjeni u Informacijskom sustavu znanosti RH. Ako je ovo greška, CroRIS produkcijskoj okolini moguće je pristupi putem poveznice www.croris.hr
izvor podataka: crosbi

Povijesni razvoj oplemenjivačkog rada na grahu (CROSBI ID 413726)

Ocjenski rad | sveučilišni preddiplomski završni rad

Sigal, Leonarda Povijesni razvoj oplemenjivačkog rada na grahu / Bolarić, Snježana (mentor); Zagreb, Agronomski fakultet, 2015

Podaci o odgovornosti

Sigal, Leonarda

Bolarić, Snježana

hrvatski

Povijesni razvoj oplemenjivačkog rada na grahu

Prva introdukcija graha (Phaseolus vulgaris L.) iz njegovih centara porijekla – Srednje Amerike i južnih Anda dogodila se 1492. godine nakon otkrića novog kontinenta, Amerike. Atraktivan izgled sjemena graha i njegova laki transport garantirao je nebrojene dodatne introdukcije ne samo iz Amerike već i iz drugih područja gdje je grah bio prethodno introduciran. Nakon domestikacije graha u gotovo svim dijelovima Svijeta, prirodna selekcija i ona od strane čovjeka vodila je stvaranju boljih i prinosnijih kultivara i prije poznavanja samih načela genetike. Ljudi su postupno uviđali veliki značaj graha kao namirnice zbog njegovih visokokvalitetnih nutritivnih vrijednosti, a proizvodnja graha kroz stoljeća naglo raste. Pri tome se javlja potreba za kvalitetnim, visokorodnim kultivarima graha, što je potaknulo znanstvenike oplemenjivače da između ostalog svoj rad na oplemenjivanju kultura usmjere i na stvaranje novih poboljšanih kultivara graha.

Phaseolus vulgaris L., podrijetlo, introdukcija, domestikacija, oplemenjivanje

nije evidentirano

engleski

Historical development of breeding work on beans

nije evidentirano

Phaseolus vulgaris L., origin, introduction, domestication, breeding

nije evidentirano

Podaci o izdanju

33

22.09.2015.

obranjeno

Podaci o ustanovi koja je dodijelila akademski stupanj

Agronomski fakultet

Zagreb

Povezanost rada

Poljoprivreda (agronomija)