Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896079

OBITELJSKA UBOJSTVA: RANIJE DELINKVENTNO PONAŠANJE I TIJEK KAZNENOG POSTUPKA


Kondor-Langer, Mirjana
OBITELJSKA UBOJSTVA: RANIJE DELINKVENTNO PONAŠANJE I TIJEK KAZNENOG POSTUPKA // Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu, 22 (2015), 1; 153-183 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
OBITELJSKA UBOJSTVA: RANIJE DELINKVENTNO PONAŠANJE I TIJEK KAZNENOG POSTUPKA
(FAMILY MURDERS: PRIOR DELINQUENT BEHAVIOUR AND THE COURSE OF CRIMINAL PROCEEDINGS)

Autori
Kondor-Langer, Mirjana

Izvornik
Hrvatski ljetopis za kazneno pravo i praksu (1330-6286) 22 (2015), 1; 153-183

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ubojstva u obitelji, počiniteljevo delinkventno ponašanje, tijek kaznenog postupka, spol počinitelja, kvalifikacija djela
(Family murders, offender's delinquent behaviour, course of criminal proceedings, offender's sex, qualification of the offence.)

Sažetak
Postoje različite vrste ubojstva, od onih gdje se žrtva i počinitelj ne poznaju pa sve do onih gdje su žrtva i počinitelj bili u najbližem mogućem srodstvu. U posljednjih nekoliko godina primjećuje se medijska eksponiranost, ali i interes različitih institucija za problem nasilja u obitelji, s posebnim naglaskom na ono koje rezultira smrtnom posljedicom. Kod obiteljskih ubojstava relativno se najčešće radi o osnovnom obliku ubojstva, međutim počinitelj može ispuniti i obilježja nekog od kvalificiranih oblika. Rad se bavi pojedinim aspektima obiteljskih ubojstava, pri čemu je naglasak stavljen na postojanje ranijeg delinkventnog ponašanja počinitelja i pojedine aspekte tijeka kaznenog postupka protiv počinitelja ubojstva u obitelji. Kako bi se sagledale razlike s obzirom na spol počinitelja i kvalifikaciju djela od strane policijskih službenika, počiniteljevo ranije delinkventno ponašanje i pojedini aspekti tijeka kaznenog postupka stavljeni su u odnos s te dvije kriterijske varijable. Za uzorak istraživanja korišteni su sekundarni izvori podataka, odnosno prikupljeni policijski spisi ubojstava i teških ubojstava u obitelji počinjenih na području Republike Hrvatske u razdoblju od 1. siječnja 2005. godine do 31. prosinca 2010. godine. Tijekom istraživanja ukupno je analizirano 113 policijskih spisa ubojstava i teških ubojstava u obitelji, a uzorak je obuhvaćao 113 počinitelja i 128 žrtava s obzirom na to da je određeni broj počinitelja počinio kazneno djelo na štetu više žrtava. Cilj je provedenog istraživanja dobiti bolji uvid u pojedina analizirana obilježja ranijeg delinkventnog ponašanja počinitelja i pojedina obilježja tijeka kaznenog postupka, dok je specifični cilj istraživanja utvrđivanje razlika u pojedinim analiziranim obilježjima ranijeg delinkventnog ponašanja i tijeka kaznenog postupka s obzirom na spol počinitelja i kvalifi kaciju kaznenog djela od strane policijskih službenika. S praktičnog aspekta rad bi trebao stručnjacima kaznenopravnog sustava, ali i drugim stručnjacima koji se bave problemom obiteljskog nasilja, primarno pružiti određenu povratnu informaciju vezanu za postojanje ranijeg delinkventnog ponašanja počinitelja ubojstava u obitelji i njegovu tamnu brojku kako bi se i taj čimbenik uzeo u obzir prilikom kreiranja različitih preventivnih programa i kampanja, posebno u dijelu u kojem se upozorava na opasnosti nastupa još težih posljedica u slučaju nepravovremenog prijavljivanja nasilja u obitelji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
PravoPOVEZANOST RADA


Ustanove
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Kondor-Langer, (348712)

Časopis indeksira:


  • HeinOnline


Uključenost u ostale bibliografske baze podataka:


  • Criminal Justice Abstracts