Napredna pretraga

Pregled bibliografske jedinice broj: 896069

VREMENSKA I PROSTORNA OBILJEŽJA UBOJSTAVA U OBITELJI U RH


Kordić, Eva; Kondor-Langer, Mirjana
VREMENSKA I PROSTORNA OBILJEŽJA UBOJSTAVA U OBITELJI U RH // Kriminalistička teorija i praksa, 3 (2016), 2; 227-255 (podatak o recenziji nije dostupan, članak, znanstveni)


Naslov
VREMENSKA I PROSTORNA OBILJEŽJA UBOJSTAVA U OBITELJI U RH
(TEMPORAL AND SPATIAL FEATURES OF MURDERS OF FAMILY MEMBERS IN RH)

Autori
Kordić, Eva ; Kondor-Langer, Mirjana

Izvornik
Kriminalistička teorija i praksa ((1849-6164)) 3 (2016), 2; 227-255

Vrsta, podvrsta i kategorija rada
Radovi u časopisima, članak, znanstveni

Ključne riječi
Ubojstva u obitelji, prevencija, vremenska i prostorna obilježja, srodstvo žrtve i počinitelja, spol počinitelja
(Murders of family members, prevention, temporal and spatial features, kinship relationship between the victim and the offender, offender’s gender)

Sažetak
Unatoč zakonodavnoj zaštiti života i obitelji postoje različite, najčešće konfliktne situacije unutar obitelji, koje prethode ubojstvu u obitelji, a koje prema svojim obilježjima ne ulaze u domenu kažnjivih radnji ili, pak, predstavljaju dio tamne brojke. Stoga je iznimno važna prevencija kojom bi se spriječio nastanak, ako ne svih, onda onih najtežih posljedica odnosno smrti nekog člana obitelji. Stoga vremenska i prostorna obilježja mogu predstavljati važan indikator za usmjeravanje preventivnih mjera i radnji kada su posrijedi kaznena djela ubojstava unutar obitelji. Detekcija prostorne i vremenske povezanosti omogućuje intenzivniji preventivni pristup na određenom području i u određenom vremenskom periodu. Za uzorak istraživanja korišteni su sekundarni izvori podataka odnosno prikupljeni policijski spisi ubojstava i teških ubojstava u obitelji počinjenih na području Republike Hrvatske u razdoblju od 1. siječnja 2005. godine do 31. prosinca 2010. godine. Tijekom istraživanja ukupno je analizirano 113 policijskih spisa ubojstava i teških ubojstava u obitelji, a uzorak je obuhvaćao 113 počinitelja i 128 žrtava, obzirom da je određeni broj počinitelja počinio kazneno djelo na štetu više žrtava. Cilj provedenog istraživanja je stjecanje uvida u vremenska i prostorna obilježja obiteljskih ubojstava dok je specifični cilj istraživanja utvrđivanje postojanja razlika u vremenskim i prostornim obilježjima ubojstava u obitelji obzirom na srodstvo žrtve i počinitelja te spol počinitelja. S praktičnog aspekta rad bi svim stručnjacima koji se bave različitim aspektima vezanim uz obitelj i njihove odnose, a primarno policijskim službenicima trebao pružiti informaciju o postojanju pojedinih vremenskih i prostornih specifičnosti obiteljskih ubojstava te specifičnosti u odnosu na srodstvo žrtve i počinitelja te spol počinitelja s ciljem usmjeravanja preventivnih mjera i radnji.

Izvorni jezik
Hrvatski

Znanstvena područja
Sigurnosne i obrambene znanostiPOVEZANOST RADA


Ustanove
MUP Policijska akademija – Visoka policijska škola, Zagreb

Autor s matičnim brojem:
Mirjana Kondor-Langer, (348712)